Анализи Новини Хотели

Хижа Мальовица остава извън контрола на Ковачки

   
Хижа Мальовица остава извън контрола на Ковачки

БТС подписа контракт за наем с сегашния хижар на хижа " Мальовица", макар интересът от страната на оператора на ски зоната. Все още не е ясно дали и какви ще са юридическите стъпки от страна на другите искащи. Хижата и чайна "Тръстиката" при ЦПШ "Мальовица" остават единствените обекти отвън структурата от компании, свързани с Христо Ковачки в зоната, пише в свой анализ Капитал.
"Нещо се мъти към хижа "Мальовица". Това терзание се появи в последните седмици в обществените планинарски групи и организации. Зад него стоеше въпросът дали знаковата за ски спорта и алпинизма хижа ще премине към структурата, обвързвана с енергийния предприемач Христо Ковачки, сходно на ски оборудванията, хотел "Мальовица" и някогашната Централна планинска школа "Мальовица" (ЦПШ), ситуирани в подножието. А в поддръжка на дългогодишния хижар се появиха мнения на планинарски организации и подписка. 

Решението беше в полето

на притежателя на хижата - Български туристически съюз (БТС). В последна сметка ръководителят на управителния съвет на БТС Венцислав Венев е подписал контракт за наем с досегашния хижар Николай Марков и сдружението му "Транс груп" за пет години с алтернатива за още пет, а полагането на подписа се е случило предишния петък - 26 май. Това беше обявено от Венев пред "Капитал", като последва и известие към планинарската общественост.
Хижата, ситуирана на 1960 метра височина, на процедура е едно от последните плочки на доминото в емблематичната ски зона, останали да се ръководят от стопани отвън групата на Ковачки. Другият обект е чайна "Тръстиката", ситуирана в подножието на "Мальовица", против постройката на някогашната ЦПШ, към този момент хотел "Алпинист". Чайната е с преподписан контракт с дългогодишния наемател от есента на предходната година и е до октомври 2027 година 
По линия на хижата от Туристическо сдружение "Мальовица", обвързвано с Ковачки и оператор на двата хотела, разясниха, че следва да решат "дали и по какъв начин Туристическо сдружение "Мальовица" ще отстоява най-хубавата опция за ориста на хижа "Мальовица" в идващите години". Или не е ясно дали ще има следващи правни дейности против решението на БТС. 

По линия на чайната

пък от БТС, както и актуалният й дълготраен наемател Христо Стоянов подозират, че има риск в даден миг достъпът до нея да бъде стеснен с ограда, защото тя попада на границата с терени, благосъстоятелност на компании, свързвани с Ковачки. 
През изминалия зимен сезон курортът влезе в медийното полезрение точно с сложена преграда, ограничаваща достъпа до Централна планинска школа "Мальовица", както и Национален парк " Рила ", като за нея алармира някогашният народен представител от "Продължаваме промяната" и някогашен шеф на Изпълнителната организация по горите Александър Дунчев. 

Настоящият хижар

Николай Марков стопанисва хижа "Мальовица" в последните 10 години и договорът му изтича през юни. На 9 февруари управителния съвет на БТС взима решение да подпише нов контракт с него за пет години с алтернатива за удължение с още пет, като към петата година може да се предоговорят изискванията или договорът да се приключи. Освен наемната цена в контракта попада и капиталовото желание на хижаря за възобновяване и реорганизация на остарялата каменна хижа, която все още е неизползваема и по думите на Марков е "на четири голи стени". 
До подписването му обаче по този начин и не се стига, като малко след решението в БТС са входирани два плика с предложения за наем на хижата - на Търговско дружество "Мальовица" и на Борислав Вардаров. Имената на появилите се претенденти стават ясни от протоколите на съвещанията на УС на БТС и бяха доказани от Венев. 
Първият претендент "Търговско дружество Мальовица" е структурата, която менажира сега двата хотела в ниската част - хотел "Мальовица" и бившето ЦПШ, прекръстена на хотел "Алпинист", като от Търговско дружество "Мальовица" отхвърлят появилите се подозрения да имат някаква връзка с втория претендент - Борислав Вардаров от Самоков. 
След появяването на новите пликове няколко месеца наред подписването на контракт с Николай Марков макар решението от 9 февруари не се случва, а на 22 май се насрочва и съвещание, на което в дневния ред участва точката въпросното решение от 9 февруари да се анулира.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати