Транспорт

Европейският авиотрафик е все по-близо до пълно възстановяване след КОВИД-19

  07.06.2023 15:54  
Европейският авиотрафик е все по-близо до пълно възстановяване след КОВИД-19

Пътническият трафик на европейските летища през април е "бил най-близо" до пълно възстановяване след пандемията от КОВИД-19, отколкото през който и да е друг месец въпреки рязкото увеличение на въздушните тарифи. Това съобщи днес Международният съвет на летищата (ACI) в Европа, цитиран от Ройтерс.

Браншовата асоциация, представляваща европейските летища, обяви, че пътническият трафик е нараснал с 21,1 на сто през април спрямо предходната година.

Това все още е със 7,6 на сто под нивото от април 2019 година, обяви Международният съвет, но е подобрение спрямо спада от 10,6 на сто през първото тримесечие спрямо предпандемичните равнища.

Тези новини вероятно ще бъдат посрещнати със задоволство от оператори на летища като  "Аеропор дьо Пари" (Aeroports de Paris) и авиолинии като  "Ер Франс" (Air France) и "Луфтханза" (Lufthansa), които са бяха тежко засегнати от предпандемичните ограничения за пътувания.  

Международният съвет на летищата съобщи, че трафикът през април е бил най-близо до възстановяване от пандемията, подпомогнат от търсенето по време на Великденските празници. 

"Това е доста забележителен резултат, тъй като въздушните тарифи са нараснали повече от шест пъти над инфлацията на потребителските цени",  каза в комюнике генералният директор на съвета Оливие Янковец.

Европейските летища отчитат различни резултати, като по-малко от половината от тях са възстановили предпандемичния брой на пътниците си.

Докато летищата в Исландия, Кипър, Гърция и Португалия са надвишили предпандемичните равнища, то тези в Словения, Германия, Словакия и Чехия са доста далеч от тази цел.