Новини Събития

Несебър е напът да загуби статута от ЮНЕСКО

   
Несебър е напът да загуби статута от ЮНЕСКО

Има риск Старинен Несебър да отпадне от списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това казаха днес от сдружение „Месемврия 2020“ на пресконференция в национален пресклуб на БТА – София.

Георги Шишманидов от сдружение с нестопанска цел „Месемврия 2020“, Кръстьо Пеев от сдружение с нестопанска цел „Обществен съвет Несебър“, Ивайло Ляхович от сдружение с нестопанска цел „Старият Несебър“ и Константин Иванов - икономист и общественик, разказаха какви са дефицитите и пропуските в предприетите мерки, довели до опасността Несебър да загуби статута си на град на световно и културно наследство. Според тях това е резултат от системно бездействие от страна на различни отговорни институции през годините, както и възможни решения. 

Преди конференцията днес представителите на сдружение „Месемврия 2020“ са имали среща с министъра на културата. „Това е първата стъпка от 12 години насам на реална комуникация между гражданското общество на Несебър и институциите в тази държава“, заяви Кръстьо Пеев от СНЦ „Обществен съвет Несебър“. Той обясни, че те са организация от граждански сдружения на Несебър, които през последните години активно се борят за опазването на Несебър като град и световно културно наследство, опазването на неговото бъдеще и неговото минало.

„Несебър е уникален с това, че градът жив, къщите не са само паметници на културата, в тях живеят хора. Колоритът се носи и от местните жители. За да може един град световно наследство да бъде успешно да функционира, трябва жителите на града да живеят добре и да я опазят“, каза той.

Тяхното искане и основна цел е да се изгради диалог между институциите и гражданското общество.

„Несебър като паметник на световното културно наследство е вписан в списъка на ЮНЕСКО през 1983 г. Това е единственият град в България, който е под егидата на ЮНЕСКО“, каза Георги Шишманидов от СНЦ „Месемврия 2020“. 

„Има реална опасност Несебър да бъде включен в списък със застрашени обекти. Следваща стъпка, ако не се оправят нещата, е изключване на града ни от този списък“, заяви Шишманидов.

Кръстьо Пеев поясни, че да да се стигне до тук, причините са много и най-вече институционално бездействие. „Институциите на местно и национално ниво в последните години си прехвърлят отговорността един на друг“, добави той.

„Опасността за Несебър е неизбежна. Вече сме в краен срок. Имаше мониторинг на ЮНЕСКО тази зима, който излезе с доста критично становище“, каза Кръстьо Пеев. Той допълни, че са предприети спешни стъпки от страна на общината и държавата за превенция. Вече има план за управление на Несебър. 

„Но всички тези важни стъпки трябва да бъдат в много тясно сътрудничество с местната общност и в обсъждане. Защото ЮНЕСКО разглежда Несебър като един жив град на световното културно наследство и като такъв ЮНЕСКО смята общността на Несебър също толкова значима, колкото и архитектурните му паметници“, обясни той.

След като изискали публични документи, разбрали, че има доклад на община Несебър, включващ стратегия за опазване на общината и на града. От сдружение „Месемврия“ също изготвили становище. 

„То е публично, входирали сме го до Министерството на културата, община Несебър и Националния институт за паметници на културата“, каза Георги Шишманидов.

Кръстьо Пеев уточни, че не получили отговор от никоя от тези институции. На 6 юни отиващото си правителство приело стратегията на община Несебър, но изготвена по този начина, рискува да е обречен на провал. „Без да мине през общността, този план е обречен на провал“, заяви той. Той допълни, че са посочили няколко точки от тази стратегия, които са в разрез със забележките и препоръките на ЮНЕСКО за Несебър. Сред тях е това, че не са взети демографски фактори, които са важни за град Несебър и неговото бъдеще, обясни Пеев.

Той обясни, че никой не знае колко точно хора живеят в Несебър, демография в Несебър не е правена. „Ние правим стратегия за град от световно значение, в който половината от ценността са неговите хора, но ние не знаем колко са те“, каза Пеев. Той посочи, че под никаква форма не е провеждана образователна кампания с населението в Несебър, която да може да представи какво реално е ЮНЕСКО.

Липса на обществен съвет за опазване на културното наследство е сред пропуските, които организацията намира. „По закон общината е длъжна да организира и създаде такъв обществен съвет, но до ден-днешен не е изготвен такъв“, заяви Пеев. Той допълни, че съществуват сериозни дефицити в прозрачността на стратегията на община Несебър. От „Месемврия 2020“ са посочили няколко обекти, включени и в мониторинга на ЮНЕСКО, които са проблемни. Сред тях са Южно яхтено пристанище в Несебър, където са построени нови сгради, новоизградено пристанище, пететажна сграда в старинния град в Несебър и новоизградено заведение на плаж „Несебър град - Изток“, до Морска гара. „Според общината те са законни, но според ЮНЕСКО не са“, заяви Пеев.

Георги Шишманидов отбеляза, че от години се вменява вина на местните жители за поразиите в града. „Ние не мислим само за следващото лято, а сме се заинтересовани за бъдещето на нашия град“, заяви той.

Те настояват да им се даде възможност да поемат своя дял от правата и отговорностите на опазването на световното културно наследство в Несебър и вземането на управленски решения за неговото бъдеще. Сред исканията им е също осигуряването на навременен достъп до информация за приемане стратегически оперативни действия от страна на институциите. „Желаем да бъдем включени в междуведомствената комисия, която бе създадена в началото миналата година, която включва представители от различни министерства и институции. Желаем да получим компетентна експертна подкрепа за разширяване значимостта на културното наследство сред местните жители“, заявиха от сдружението.

„Ние бяхме притиснати от времето, след като видяхме съобщението на 6 юни. В понеделник министърът на културата трябва да бъде в Париж на среща с ЮНЕСКО. Затова ние толкова бързахме в петък да направим тази пресконференция, за да може да запознаем обществото и да мотивираме широк обществен диалог. Проблемът не е само на Несебър, той не е само на българите, той е на целият свят. Това е световно културно наследство и заради това проблемите на този град трябва да излязат извън офисите на конкретни политици, на конкретни бизнесмени и да стане широко обществено достояние“, обясни Кръстьо Пеев.

„И затова съм изключително щастлив, че Кръстю Кръстев, новият министър на културата, ни посрещна по спешна нота тази сутрин в кабинета си. Ние излязохме изключително обнадеждени от тази среща. Ние виждаме не само едно писмо, което отива в нищото, а хора, които искат да работят в определена посока“, каза Пеев.

„Несебър е уникален с това, че градът жив, къщите не са само паметници на културата, в тях живеят хора. Колоритът се носи и от местните жители. За да може един град световно наследство да бъде успешно да функционира, трябва жителите на града да живеят добре и да я опазят“, каза Георги Шишманидов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати