Новини Събития

Книжката с печати на 100 национални туристически обекта става дигитална

  23.06.2023 09:20  
Книжката с печати на 100 национални туристически обекта става дигитална

Българският туристически съюз осъвременява своята работа и се обръща към младите хора. Популярното в страната движение "100 национални туристически обекта - Опознай родината" се дигитализира и ще бъде представено чрез ново приложение за мобилни устройства, книжката за събиране на печати също ще бъде електронна. В съвсем близко бъдеще познатата на всички карта на обектите ще има свой дигитален двойник, като при посещение на място потребителят ще може да намери информация за посещавания обект.

Българските туристи вече няма да се тревожат дали са взели книжките за 100 национални туристически обекта със себе си при всяко пътуване, защото те ще са на техния телефон. Приложението е разработено от един от мобилните оператори и ще бъде безплатно. Венцислав Венев - председател на Българския туристически съюз, обясни пред БНР как ще се поставя печат.

"Ще има възможност чрез специален QR код да се получи дигитален печат. Едновременно с това ще бъде засичано и местоположение през GPS устройството на телефона, където ще бъде изтеглена тази апликация. Конвенционалната карта с печати ще може да се замени с едно приложение, което е доста лесно за употреба. Не спираме и работата на традиционните карти с печати и марките, които се поставят върху тях".

Когато туристите са в района на съответния туристически обект, сами могат да поставят печат: "Трябва да погледнат къде точно се намира табелата с QR кода и сканирайки го, те ще получат дигиталния печат. Ще могат да видят и кратка презентация за обекта. Приложението е безплатно, а регистрацията ще става лесно" Така и Българският туристически съюз ще може да получи информация за това колко обекти се посещават на ден от туристите, както и кои са най посещаваните.

"Или някъде, където има проблем с туристическия обект, да може да получим обратна връзка. По този начин и самите обекти ще станат по-посещавани". 370 души успяват да съберат стоте печата през миналата година, посочи той.

Българският туристически съюз се обръща към младите хора и се опитва да привлече вниманието им и да спечели доверието им, казва Венцислав Венев:

"Българският туристически съюз дълго време е бил малко саможив, но промените текат с пълна сила. В момента сме се обърнали към интересите и потребностите на младежите. Освен стоте национални обекта, ще дигитализираме и членските карти. Имаме амбиция да дигитализираме и множество маршрути, които да бъдат достъпни за всички туристи".

Съвместно с Министерството на образованието са подготвени и множество образователни маршрути: "Тези маршрути са безплатни за всички ученици и ще допринесат за запознаването на учащите се с информация, която не могат да получат в класните стаи. В тези образователни маршрути ще бъдат заложени 6 области на познанието. Надяваме се да успеем да стигнем до учениците през техните телефони. Ще направим клипове с известни инфлуенсъри"

През летните месеци предстои провеждането и на няколко детски лагера: "Лагерите на язовир "Копринка" и други инициативи, където ще ги обучаваме в туристически сръчности".

В момента текат и две обяви за национални бази, които се отдават за стопанисване и управление, посочи Венцислав Венев. "Хижа "Христо Смирненски" и туристически дом "Никола Габърски" в град Троян. Важно е стопаните да имат опит и да бъдат коректни партньори".Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати