Новини Събития

Защо да посетим Тарту в Естония през 2024 година?

  26.06.2023 09:00  
Защо да посетим Тарту в Естония през 2024 година?

През 2024 година естонският град Тарту ще отклони посетителите от много по-популярната крайбрежна столица Талин. Градът в югоизточната част на балтийската държава е удостоен с титлата Европейска столица на културата за 2024 г., заедно с Бад Ишъл в Австрия и Будьо в Норвегия. Тарту има какво да предложи на любопитните пътешественици, включително Естонския национален музей и разрушената катедрала на върха на един от хълмовете в града, пише Euronews. 

През 2024 г. градът ще има и оживена програма от културни и устойчиви събития, за да отпразнува своя момент в светлината на прожекторите.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bas (@brenk_on_tour)

 

Какво можете да правите в Тарту - масови целувки и древни езически ритуали

Вторият най-голям град в Естония има наситена програма от събития, за да отпразнува годината си като Европейска столица на културата.

Най-интригуващото без съмнение е масовото целуване на градския площад. Събитието е вдъхновено от романтичния фонтан "Целуващи се ученици" в центъра на общественото място.

Скулптурата представлява мъж и жена във вечна прегръдка под чадър и е издигната през 1998 г.

Датата все още не е обявена, но със сигурност по време на събитието ще бъдат раздадени много целувки.

Образователна програма за първа целувка ще бъде предложена и в училищата за повишаване на осведомеността относно сексуалното здраве.

Друго събитие, което със сигурност ще предизвика интерес, е Нощта на езическия фолклор. За една вечер през август Kubija Song Festival Grounds ще се пренесе в мистичния свят на древни езически традиции.

 

 

Дансингът ще бъде осветен със символични мотиви от вярванията на предците, призраци и елфи ще прехвърчат между дърветата, а звукът на гайди и канали (естонски струнен инструмент) ще се чува от гората.

В годишната програма на града са включени и други интересни събития, като художествени изложби за сюрреализма, образователни сесии за отглеждане на собствена храна, устойчиво модно шоу и обществени вечери.

Какво можете да видите в Тарту - 1000 теракотени статуи и град на супата 

Във втория град на Естония също има голям брой постоянни атракции. Ако сте на градския площад за дългоочакваната целувка, отделете малко време, за да оцените бледорозовата сграда на кметството.

В неокласическата сграда от 1789 г. се помещава камбанария, чийто камбани все още бият редовно през целия ден.

Църквата Свети Йоан пък впечатлява със зашеметяващите 1000 теракотени статуи, датиращи отпреди близо 700 години.

Ако сте фенове на странните имена на улици, със сигурност ще трябва да се отбиете до Града на супата, или Supilinn на естонски. Районът е спечелил прозвището си заради улиците си с имена на хранителни продукти, като "Грахова" и "Картофена".

 

 

Освен необичайните имена на улиците в Града на супата ще имате възможност да видите един от последните оцелели бедни работнически квартали от европейския 19-и век.

Построен около пивоварна на брега на река Емайоги кварталът представлява лабиринт от дървени къщи и малки градини, макар че днес е доста по-облагороден, отколоко е бил при построяването си. Анкета

Къде почивахте лятото?


Резултати