Новини Събития

МОСВ категорично: Няма замърсяване около нашите брегове

   
МОСВ категорично: Няма замърсяване около нашите брегове

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Готови са резултатите от седмичните проби за цезий-137 в пунктовете Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. И в трите пункта те са под нормите.

На 26 юни излязоха и резултатите от изследване на пробите, взети на 19 юни в българската акватория на Черно море. Оценка на тенденциите, свързани с установеното състояние на водите, може да се направи след натрупването на данни от минимум четири измервания.

Резултатите от взетите на 27 юни проби от Басейнова дирекция „Черноморски район“ се очакват в рамките на 10 дни.

МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна. В бюлетина от 27 юни също се съобщава, че няма замърсяване на водите в българската акватория на Черно море. Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.