Събития

До 39 градуса през юли, кога ще е подходящо за море

  29.06.2023 17:26  
До 39 градуса през юли, кога ще е подходящо за море

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 22 и 26 градуса, а за планините – между 6 и 14. Най-ниските минимални температури ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите максимални – между 34 и 39, прогнозират синоптиците от НИМХ.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 60 и 90 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 60 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

Юли ще започне с предимно слънчево и топло време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в западните и планинските райони, ще превали и прегърми. Към 2-3-и юли ще премине студен атмосферен фронт и въздушната маса ще се лабилизира. На много места в страната ще има краткотрайни, интензивни, валежи и гръмотевични бури.

В средата на първото десетдневие се очаква относително стабилизиране и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност над планинските райони, където не са изключени и краткотрайни валежи. През втората половина от първото десетдневие въздушната маса отново ще е неустойчива и се повишава вероятността за валежи, на места значителни по количество, с гръмотевични бури и условия за градушки. Очаква се и относително понижение на температурите и в западната половина от страната те ще бъдат близки, дори и по-ниски от обичайните.

През повечето дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива. На много места ще има валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще се понижат още. В края на десетдневието изгледите са стабилизиране на времето – ще бъде слънчево време с купеста облачност над планинските райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Температурите относително ще се повишат.

През третото десетдневие температурите ще се повишат. По-голяма е вероятността времето да е предимно слънчево, относително сухо и горещо. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици има в началото и в края на периода.