Новини Събития

Цените на медицинските услуги по Българското Черноморие са изключително високи

  24.07.2023 14:22  
Цените на медицинските услуги по Българското Черноморие са изключително високи

Поставяне на гипс за 245 лв., промивка на стомаха - 117лв., нощен преглед от лекар – 185 лв., обработка на рана – 20-30 лв. - това са някои от цените на медицинските услуги в черноморските ни курорти.

Добре е хората да знаят, че спешната помощ е гарантирана и безплатна, макар че има нюанси, които са малко известни. Всяко лечебно заведение трябва да може оказва необходимия обем спешна медицинска помощ, включително и през амбулаториите - независимо дали са частни или имат договор с НЗОК. Ако пациентът е здравноосигурен има право на безплатна спешна помощ, коментира по bTV директорът на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев".

Той посочи, че според нормативната база всеки хотел трябва да информира за най-близкото здравно заведение, което има договор с Касата и да има ценоразпис на медицинските услуги.

Д-р Здравков коментира и ситуацията с линейките по курортите, цитирайки наредба, според която концесионерите на плажовете са дължни да осигурят линейка и реанимационен екип, както и да поемат заплащането им.