Новини Хотели

Вили под наем – актуална информация за цените през лятото

  27.07.2023 10:24  
Вили под наем – актуална информация за цените през лятото

С тази статия желаем да запознаем туристите с актуална информация, относно цените на самостоятелни вили в България.

Наемането на самостоятелна вила в България от много време е един от най-предпочитаните варианти за почивка. Едновременно уютно и на добра цена, този вид туризъм ви осигурява временен дом извън дома. Но дали все още е толкова изгодно, колкото беше до преди 2-3 години ще ви покаже проучването, което направихме за вас.

В проучването са обхванати близо 700 самостоятелни вили във всички туристически региони и административни области. Ето какво показват резултатите:

Средната цена за наемане на самостоятелна вила се движи в много широк диапазон, от 25 до около 50 лева на човек за нощувка. Това е обусловено най-вече от голямото разнообразие, предлаганите удобства и населеното място, където се намира дадена вила.

В по-ниския ценови клас попадат вилите с по-ограничени удобства – двор, барбекю, градина, кухня за самостоятелно приготвяне на храна и паркинг. Това е минимумът, който се търси и предлага, така че за да има интерес към даден обект, трябва да се започне най-малко от тези удобства. По-ниски са и цените в тези региони, където има много голям избор от вили и къщи под наем, като Централен Балкан, Северозападен Балкан и Родопи. В тези региони, средната цена е между 25 и 28 лева на човек. В по-ниския ценови клас попадат и още няколко региона, популярни най-вече сред любителите на риболова, като язовирите Копринка, Тича и Жребчево.

Наличието на допълнителни екстри и удобства, като басейн, детски кът, фитнес или сауна, автоматично води до по-високи цени за настаняване. Къщи с подобни екстри се предлагат на високи цени, дори и в споменатите, като по-евтини дестинации, но пък техният брой все още не е достатъчно висок и поради тази причина се радват на по-голям интерес спрямо по-евтините. Като региони с най—високи цени можем да споменем северното и южното черноморие, а също така вилите в Пирин планина с цени приближаващи 50 лева на човек. Сред риболовните дестинации, най-високи цени се предлагат в района на язовир Кърджали, където нощувките са на цени от 35 до 38 лева на човек.

Публикуваната информация е актуална към месец юли 2023 година.