Новини Събития

За първи път Бургас посреща точни реплики на египетски артефакти

  20.08.2023 09:20  
За първи път Бургас посреща точни реплики на египетски артефакти

„За първи път Бургас има честта да посрещне точни реплики на египетски артефакти. Интересът към тях е доказан както от бургаската аудитория, така и от туристите, които посещават нашия град“, каза заместник-кметът по култура, туризъм и спорт към Община Бургас Диана Саватева, цитирана от БТА. Събитието е по повод откриването на изложбата „Египетски приказки“ в Конгресния център. „През последните години Община Бургас полага усилия да развие града като самостоятелна туристическа дестинация и всеки посетител да има избор на различни събития – концерти, изложби, изпълнения. Това, което правят нашите партньори, е една безценна помощ за разширяване на тази палитра от забавления“, допълва още Саватева.

Снимка: Държавна опера - Бургас

На откриването на изложбата присъстваха посланикът на Египет у нас Халид Ибрахим Емара, основателят на "Antika World" Ахмед Наср и египтологът проф. Сергей Игнатов.

Посланик Халид Емара изрази желание България да осъществява успешно партньорство с египетската държава. Той уточни, че още на първата среща с кмета на Община Бургас Димитър Николов са предложени идеи за кооперативна работа не само в сферата на културата и туризма, но и в търговски, икономически и бизнес аспект. По думите на посланика причината за създаването на тази изложба идва от интереса към Балканите, които имат историческа връзка с древната египетска цивилизация. Той сподели, че експозицията във Варна е имала голям успех и се надява и тази в Бургас да има същата съдба. Намеренията са изложбата „Египетски приказки“ да се пренесе както в други български градове, така и извън България.

Снимка: Държавна опера - Бургас

Изложбата ще гостува в крайморския град до 19 септември. Посетителите могат да видят над 100 уникални предмета, реплики на оригиналите, и да се запознаят с вековната история на древната египетска цивилизация.