Новини Събития

За първи път Бургас посреща точни реплики на египетски артефакти

   
За първи път Бургас посреща точни реплики на египетски артефакти

„За първи път Бургас има честта да посрещне точни реплики на египетски артефакти. Интересът към тях е доказан както от бургаската аудитория, така и от туристите, които посещават нашия град“, каза заместник-кметът по култура, туризъм и спорт към Община Бургас Диана Саватева, цитирана от БТА. Събитието е по повод откриването на изложбата „Египетски приказки“ в Конгресния център. „През последните години Община Бургас полага усилия да развие града като самостоятелна туристическа дестинация и всеки посетител да има избор на различни събития – концерти, изложби, изпълнения. Това, което правят нашите партньори, е една безценна помощ за разширяване на тази палитра от забавления“, допълва още Саватева.

Снимка: Държавна опера - Бургас

На откриването на изложбата присъстваха посланикът на Египет у нас Халид Ибрахим Емара, основателят на "Antika World" Ахмед Наср и египтологът проф. Сергей Игнатов.

Посланик Халид Емара изрази желание България да осъществява успешно партньорство с египетската държава. Той уточни, че още на първата среща с кмета на Община Бургас Димитър Николов са предложени идеи за кооперативна работа не само в сферата на културата и туризма, но и в търговски, икономически и бизнес аспект. По думите на посланика причината за създаването на тази изложба идва от интереса към Балканите, които имат историческа връзка с древната египетска цивилизация. Той сподели, че експозицията във Варна е имала голям успех и се надява и тази в Бургас да има същата съдба. Намеренията са изложбата „Египетски приказки“ да се пренесе както в други български градове, така и извън България.

Снимка: Държавна опера - Бургас

Изложбата ще гостува в крайморския град до 19 септември. Посетителите могат да видят над 100 уникални предмета, реплики на оригиналите, и да се запознаят с вековната история на древната египетска цивилизация.