Новини Транспорт

Virgin Galactic ще полети отново с космически туристи на 8 септември

  30.08.2023 13:09  
Virgin Galactic ще полети отново с космически туристи на 8 септември

Следващата експедиция на Virgin Galactic за космически туризъм ще се състои на 8 септември, съобщи компанията в изявление за пресата.

Космическият полет, наречен Galactic 03, ще бъде осмата космическа мисия на компанията и третият ѝ търговски космически полет. Galactic 03 ще отведе трима души до суборбиталното пространство от Spaceport America в Ню Мексико.

Това е друга голяма стъпка в амбицията на основателя на Virgin Group сър Ричард Брансън да направи космическите полети по-достъпни – въпреки че само най-богатите в света ще могат да си позволят билет.

Третият търговски космически полет на Virgin Galactic

Въпреки че Virgin Galactic не е посочила имената на пътниците, които ще летят на Galactic 03, те вероятно чакат пътуването от дълго време.

Джон Гудуин, пътник от предишния полет на Virgin Galactic, Galactic 02, чака повече от десетилетие, преди да получи обаждането.

Първият търговски космически полет на Virgin Galactic представляваше тренировъчна мисия за италианските военновъздушни сили, а двама от пътниците на Galactic 02 спечелиха своите билети като част от томбола за награди.

Това означава, че Гудуин е първият пътник на борда на космически полет на Virgin Galactic, който е купил билет, а Galactic 03 вероятно ще бъде първият полет, на който всички пътници са платили на фирмата за космически туризъм.

„Тримата членове на екипажа на Galactic 03 са първите от групата астронавти „основатели“ на Virgin Galactic – първите клиенти, чиято далновидна визия и ранни покупки на билети помогнаха мечтата за редовни космически полети да стане реалност“, пише Virgin Galactic в изявлението си.

„Екипажът на Galactic 03 купи своите билети още през 2005 г. и оттогава е активна част от жизнената общност на Future Astronaut на компанията“, продължава изявлението.

Въпреки че тези пътници все още не са назовани, Virgin Galactic заяви, че ще летят с Колин Бенет, един от инструкторите на астронавтите на компанията. Междувременно космическият самолет VSS Unity ще бъде пилотиран от Никола Печиле и Майкъл Масучи.

Суборбиталните експедиции на Virgin Galactic и Blue Origin

Преди космическия полет Galactic 01 на Virgin Galactic, компанията каза, че от август ще продължи да изпълнява търговските си космически полети всеки месец.

Следващата дата на изстрелване е 8 септември – това е в съответствие с този график, тъй като Galactic 02 излетя до суборбиталното пространство на 10 август.

Полетите на Virgin Galactic позволяват на пътниците да изпитат няколко минути безтегловност, преди VSS Unity да се спусне и да направи обратно за кацане на пистата.

VSS Unity се носи на голяма надморска височина от самолет-носител, наречен VMS EVE, който пуска космическия самолет на височина от приблизително 15 000 метра. След това VSS Unity задейства своя ракетен двигател, носейки своите пилоти и пътници до ръба на космоса.

Цялото преживяване продължава приблизително един час, включително излитане от пистата, освобождаване, полет на Unity и кацане.

Virgin Galactic в момента продава билети до $450 000. Неговият основен конкурент, Blue Origin на Джеф Безос, лети с туристи до суборбиталното пространство с помощта на ракета с вертикално излитане, наречена New Shepard. Ракетата от суборбитален клас New Shepard е приземена след аномалия по време на научна мисия без екипаж миналата година.

Главният изпълнителен директор на Blue Origin Боб Смит обаче наскоро каза, че компанията е само на „няколко седмици“ от изстрелването на New Shepard отново на ръба на космоса.