Транспорт

China Airlines иска да обнови флота си

  31.08.2023 13:33  
China Airlines иска да обнови флота си
Као Шин-Хуанг, директор на China Airlines
  bloombbergtv.bg

Вие оглавихте компанията в критичен момент. През март 2021г, в разгара на ковид. Няколко години по-късно каква е ситуацията с China Airlines?

Ние се завръщаме. Пътниците са около 50% от нивото през 2019г. Отпреди ковид. Това е за първото полугодие на 2023г. В момента очакваме много значително увеличение през второто полугодие. Ще имаме 70-80% възстановяване на предпандемичните нива. Силно сме уверени в това повишение.

Кога очаквате да се върнете на предпандемичните нива?

Според нашите прогнози вероятно през 2025г.

Търсенето на въздушно карго се повиши и в известен смисъл спаси авиокомпанията ви в пандемията. Вие постигнахме рекордни приходи през 2021г. Този тренд сега се обръща и търсенето на въздушни превози на това се стабилизира. Кога очаквате дъното?

Бих казал, че търсенето на въздушно карго не е като преди. Но ние се опитваме да намерим нов баланс. Който не е в маратонките. Новият баланс между каргото и пътниците. Ще се опитаме да разберем колко процента трябва да увеличим капитала в каргото.

Какъв е този нов баланс? Какъв е правилния микс между пътници и товари?

Все още го търсим, защото е необходима динамична оценка. Вероятно това е нивото преди 2019г. Около 30 на 70%.

China Airlines наскоро направи нови поръчки за Boeing 787 Dreamliner. Поръчките ви за Airbus са за А321neo. Това ще ви помогне да подмените голяма част от пътническия флот. Има и възможности за ръст. China Airlines иска ли да има нов флот?

Може би искаме нов флот, за да сменим Boeing 777, самолетът за дълги полети. Искаме нов самолет, може би А350-1000. Това ни трябва. Имаме 24 дриймлайнера и опция да решим колко 787-9 и колко 787-10 ни трябват.

След като решим, може да помислим дали да не сменим и Boeing 777.

Може би тогава ще знаем по-добре колко нови самолети ни трябват, за да сменим 777.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати