Новини Транспорт

Най-големият дирижабъл в света ще отпътува през 2026 г.

  08.09.2023 09:30  
Най-големият дирижабъл в света ще отпътува през 2026 г.

Вече има 10 екземпляра от този хибриден дирижабъл, които първоначално са били построени за американската армия. Най-големият дирижабъл в света, известен като „Летящият скитник“, трябва да бъде пуснат през 2026 г. за полети до испанските острови, включително Майорка и Ибиса.

Футуристичните хибридни дирижабли планират да транспортират 100 пътници до Майорка, Ибиса и Менорка, като същевременно произвеждат само една десета от вредните емисии на обикновен самолет.

Авиокомпанията Air Nostrum планира да лети с Airlander 10s до най-популярните острови в Испания

Airlander 10 - наречен "Летящият скитник" поради отличителната си форма - са хелиеви дирижабли, които летят, използвайки както аеростатично, така и аеродинамично повдигане с добавената мощност на витлата на дизеловия двигател.

В момента се изграждат от британския производител Hybrid Air Vehicle (HAV), и се очаква дирижаблите с елипсовидна форма да бъдат готови през 2026 г.

Снимка: Air Nostrum Group/Facebook

Airlander 10 е обявен за най-големият летящ обект в света. Той ще бъде с дължината на футболно игрище и височината на шест двуетажни автобуса. Дизайнът на дирижабъла показва ново ниво на лукс за летовниците.

Той разполага с просторна пътническа кабина, окачена под аеродинамичен, пълен с хелий балон.

Предвижда се цената на дирижабъла да бъде 60 млн. евро. Важно предимство е, че той трябва да може да излита или от поле, или от вода, без да е необходима традиционна инфраструктура като пристанища или летища - което го прави идеален за испански полети на кратки разстояния до популярните острови.

Air Nostrum вече има 10 екземпляра от този хибриден дирижабъл, които първоначално са били построени за американската армия, но през последното десетилетие са били сглобени отново и проектирани за цивилна употреба в Обединеното кралство.

В момента компанията изчислява, че индивидуалният въглероден отпечатък на пътника за полет между Барселона и Майорка би бил 4,5 кг на Airlander 10 срещу 53 кг при същото пътуване на традиционен самолет.