Новини Събития

САЩ включиха Израел в програмата си за безвизови пътувания

  28.09.2023 09:52  
САЩ включиха Израел в програмата си за безвизови пътувания

Правителството на американския президент Джо Байдън обяви днес, че включва Израел в програмата на САЩ за безвизови пътувания, разрешавайки безвизови посещения на израелски граждани в страната от 30 ноември, съобщиха служители, цитирани от Ройтерс.

Решението, за което израелското външно министерство каза в понеделник, че е очаквано, е успех за съставеното от религиозни и националистически партии правителство на премиера Бенямин Нетаняху, чиито отношения с Вашингтон са обтегнати заради плановете за съдебна реформа и политиката към палестинците. Американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас каза, че решението "укрепва още повече отношенията в сферата на сигурността и икономическите и хуманитарни връзки между САЩ и Израел".

Палестинците с американско гражданство, които живеят на Западния бряг и в САЩ, отсега нататък ще могат да влизат в Израел без виза, и да летят от и до летище "Бен Гурион" в Тел Авив, което намалява бариерите пред тези граждани, посочиха американски служители.

За включване в програмата за безвизови пътувания, която позволява 90-дневен безвизов престой в САЩ, Вашингтон изисква страните кандидатки да изпълнят редица изисквания в областта на борбата с тероризма, прилагането на законите, миграцията, сигурността на личните документи и граничния контрол. Включените в програмата държави трябва също така да се отнасят еднакво към всички американски пътници, независимо от другите паспорти, които притежават.

В случая с Израел това означава свободно преминаване на палестинци с американско гражданство на летище "Бен Гурион".

Някои палестинци протестираха срещу включването на Израел в програмата, като изтъкнаха според тях десетилетията на дискриминационно отношение към американските граждани от арабски произход и тормоза спрямо тях по границите на Израел.

В рамките на пилотния период от 20 юли Израел улесни достъпа на палестинци с американско гражданство през своите граници и през окупирания от Израел Западен бряг, посочва Ройтерс.