Новини Транспорт

Автобус с туристи падна от надлез във Венеция, най-малко 21 души загинаха

  04.10.2023 09:54  
Автобус с туристи падна от надлез във Венеция, най-малко 21 души загинаха

Най-малко 21 души загинаха във вторник, след като градски автобус, превозващ туристи до къмпинг, падна от надлез близо до Венеция в Северна Италия и се запали, съобщи префектът на града Микеле ди Бари.

Автобусът се отклонил от пътя и паднал близо до железопътни линии в квартал Местре, който е свързан с Венеция с мост. Причината за инцидента все още не е ясна, посочва "Ройтерс". Превозното средство е паднало от 30 метра върху електропроводи и се е запалило около 20:45 часа. българско време.

"Това е апокалиптична сцена. Нямам думи", написа кметът на Венеция Луиджи Бруняро в платформата X.

Ръководителят на местните пожарникари каза, че идентифицираните досега жертви са украински туристи. Италианската информационна агенция ANSA съобщи, че сред пътниците е имало германци и украинци.

Ди Бари каза, че не може да потвърди това.

Италия претърпя редица смъртоносни автобусни катастрофи през последните години.

През 2017 г. от автобус, превозващ унгарски студенти, загинаха 16 души при инцидент близо до северния град Верона.
През 2013 г. автобус падна от виадукт в Южна Италия при един от най-лошите пътни инциденти в страната загинаха 40 души.

"Автобусът е напълно смачкан. Пожарникарите трудно извадиха голяма част от телата", каза Ди Бари, който е местен представител на вътрешното министерство, пред телевизия Sky Italia. Той уточни, че 21 души са загинали, включително италианският шофьор и две деца.

По-късно кметството на Венеция съобщи, че 18 души са ранени и са откарани в близките болници, като четирима са в тежко състояние.