Новини Транспорт

MedCruise в Бургас: Добре дошли в страната на розите

  11.10.2023 10:10  
MedCruise в Бургас: Добре дошли в страната на розите
MedCruise се събира за първи път в България
  Мирослав Иванов

В Бургас започна 63-тата Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища - MedCruise. Форумът беше открит от президента на организацията Фегин Аян с думите: "Добре дошли в България: страната на розите". Асоциацията прави за първи път събитие у нас като поставя фокус на българските пристанища. Домакин е Пристанище Бургас и неговият изпълнителен директор Диян Димов, а за организацията на форума отговаря Мария Белколева, зам.-председател на Съвета на директорите на пристанището.

“За мен е изключително удоволствие да бъда в Бургас за откриването на 63-тата Генерална асамблея на MedCruise. България е прекрасна страна, напоена с история и култура, а Бургас е пълен с изненади - прекрасна природа, храна, вдъхновена от целия Балкански полуостров", каза още Фиген Аян.

Фиген Аян (вдясно)

"Тук сме, за да начертаем пътя към по-добро бъдеще за туризма след пандемията от КОВИД-19 и всички кризи, на които за съжаление станахме свидетели през последните няколко години. След като сме тук означава, че сме готови да предложим решения. Добре дошли в Бургас", заяви областният управител на Бургас Пламен Янев. Министрите на транспорта Георги Гвоздейков и на туризма Зарица Динкова не дойдоха на този важен форум за България, тъй като има забрана от Министерския съвет за участия в събития заради изборите, но бяха изчетени техни приветствия.

"Провеждането на асамблеята в Бургас е уникален шанс за България и за пристанищата ни да покажем гостоприемството си, да презентираме различните туристически услуги, които страната ни предлага. Това е безценен шанс да представим културата на нашата прекрасна държава. Надявам се скоро круизните кораби да се завърнат отново в България“, каза зам.-председателят на борда на директорите на Пристанище Бургас Мария Белколева. 

 Мария Белколева

Асамблеята ще се проведе от 10 до 13октомври 2023 г. По данни на асоциацията за Генералната асамблея у нас се очаква да пристигнат над 200 чуждестранни представители на круизния бизнес - ръководители в MedCruise, собственици и представители на круизни компании, пристанища, членове на организацията, асоциирани членове, заети в пасажерското обслужване и други. Повече от 30 са представителите на големите круизни компании, които пристигнаха в Бургас за форума.

Надяваме се корабите да се върнат в Черно море при първа възможност след приключването на войната в Украйна, подчерта пред TravelNews Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище Бургас. Засега се очаква само един да акостира - на 30 май 2024 г., който да пристигне в пристанищата Бургас и Варна и румънското Констанца. Според Димов към момента нашият регион остава сравнително спокоен, трафикът в Черно море е нормален, като през последните месеци се отчита ръст в плаванията, което е свързано с нарасналия износ от региона.

Мирослав Иванов, Бургас