Новини Събития

И без лифт стотици се изкачиха до Рилските езера

  15.10.2023 19:04  
И без лифт стотици се изкачиха до Рилските езера

Стотици туристи и индивидуални, и организирани групи, се изкачиха днес пеша до Седемте рилски езера (над 2 200 м н.в.). Единственият седалков лифт към циркуса е в профилактика и не работи, съобщи БНР. 

Днес времето в планината също е хубаво, желаещите да стигнат езерата са доста. До Седемте езера може да се стигне от различни отправни точки и по различни маршрути, най-бързо пеша е по единствения път на Горското, на входа на който доскоро имаше бариера, за да не се качват джипове и АТВ-та по него.

Планинският спасител от отряда в Дупница Божидар Джокин: "Доста хора има, но качват се пеша. Доста от тях са чужденци. Малко се удължава ходенето - около час-час и половина. Ако има желание да се качи, се качва човек.

Има път, има отделни пътеки и маршрути доста. Видях, че имаше организирани, с микробуси бяха дошли туроператорски агенции, които водят туристи. Има, има хора.

От няколко места може да се излезе към Рилските езера, отвсякъде - може да се дойде и от Рилския манастир, и от Мальовица, и от хижа "Вада", и от "Иван Вазов", от много места. Докато е хубаво времето, ще има хора".

Продължителното сухо време се отразява и на езерата по планината, а едно от езерата над Рилския манастир е почти пресъхнало.

"Леко са спаднали, защото и горе от доста време няма дъжд, оттоците са почти никакви - те, нали, дават началото на река Джерман, оттоците на Рилските езера. Оказва влияние.

По-миналата седмица бяхме към Скакавишко езеро и то, като го гледахме, половината вече така е попресъхнало, но надяваме се с валежите тези дни всичко да се нормализира", добави Джокин.