Новини Транспорт

Първа частна компания получи лиценз за пътнически жп превози и става конкурент на БДЖ

  25.10.2023 18:19  
Първа частна компания получи лиценз за пътнически жп превози и става конкурент на БДЖ

Пловдивската компания PIMK Rail Express ("ПИМК Рейл Експрес") e първата частна компания, която получи лиценз от държавата за осъществяване на пътнически жп превози и реално се превръща в конкурент на БДЖ за тази услуга. Лицензът е валиден от 28 септември тази година и е разписан от министъра на транспорта Георги Гвоздейков на 4 октомври, показва регистърът на Изпълнителна агенция железопътна администрация, съобщи Mediapool.bg.

Новите държавни влакове може и да не са за БДЖ

България е поела ангажимент пред ЕК чрез Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) от 1 януари 2025 г. да бъде дадена възможност и на други железопътни превозвачи, освен БДЖ, да возят пътници, за което да получават субсидии от държавата. За целта новият договор за обществената услуга за превоз на пътници ще бъде възложен чрез "открита, недискриминационна и състезателна тръжна процедура", е записано в НПВУ, който се финансира от еврофондовете.

Хипотетично е възможно и частният оператор в пътническите жп превози да спечели обществена поръчка и да получи новите влакове, които страната ни ще закупи по Плана за възстановяване и устойчивост. По него България ще купи общо 62 влака и 18 маневрени локомотива на батерии при условие, че има прозрачна процедура за избор на бъдещия им оператор.

Транспортният министър Георги Гвоздейков обаче поне засега не смята да прави такава процедура. Аргументът му е, че европейски регламент дава право "БДЖ Пътнически превози" директно да бъде определен за оператор за предоставянето на услугата. Експерти обаче коментираха, че страната ни реално е изпуснала възможността за директно възлагане на държавната компания.

"Договорът за обществена превозна услуга не може да бъде възложен директно на "БДЖ Пътнически превози". Преди няколко години България успява да влезе в къс списък на държави с малки обеми превози, които по изключение може без конкурс да възложат на държавния си превозвач подобен договор. В случая това е "БДЖ Пътнически превози". Регламентът е от края на 2016 г. и ръководството на Министерство на транспорта и съобщенията е трябвало да поиска изрична дерогация, но не го е направило в посочения срок. Така тази възможност е безвъзвратно пропусната и сега по регламент България е задължена да обяви публична процедура", коментира експертът по управление на жп транспорт д-р Людмил Иванов пред Mediapool.

При условие, че страната ни не получи дерогация от ЕК, транспортното министерство ще бъде принудено да обяви обществена поръчка за превоз на пътници. Интересът към търга ще е голям, защото бъдещият оператор ще получи правото да експлоатира новия подвижен състав, купен с пари по плана за възстановяване, а освен това ще плати и поддръжката му за 15 години.

Кой стои зад ПИМК?

Данните от Търговския регистър показват, че "ПИМК Рейл Експрес" е собственост на ПИМК Рейл Холдинг. Зад холдинга стоят Пенко Несторов и Илиян Филипов. "ПИМК Рейл Експрес" има лиценз за товарни превози и работи на този пазар от 2015 г.

В началото на тази година името на Илиян Филипов нашумя и около стадиона на "Ботев". Неговата фирма изгради съоръжението, в което бяха изсипани милиони, а това е една от причините за финансовите проблеми на община Пловдив.

Покрай изграждането на стадиона неведнъж феновете на „Ботев“ протестираха срещу забавянето на строителството и некачественото изпълнение. Тогава, именно собственика на строителя на стадиона - ПИМК Илиян Филипов, цитиран от "Под тепето", коментира, че първият етап е трябвало да струва около 25 млн. лева. Наложили се обаче промени, поискани от феновете, и заради тях сумата стигнала 45.6 млн. лева.