Новини Събития

В Атина отвори врати голям музей на Мария Калас

  26.10.2023 19:41  
В Атина отвори врати голям музей на Мария Калас

Великата оперна дива Мария Калас се завърна у дома" - с тези думи кметът на гръцката столица Коста Бакояни посрещна в сряда журналисти при представянето на музей на прочутата певица, който днес отвори врати. Това съвпада със събитията, посветени на стогодишнината от рождението ѝ.

Музеят се намира близо до централния площад "Синтагма", в четириетнажна сграда от 20-те години на миналия век, в която е имало хотел. Тя със статут на историческа забележителност и бе реставрирана в продължение на повече от десетилетие за около 1.5 млн. евро, разказва "Франс прес".

Самата идея за музей на гъркинята е на четвърт век и днес организаторите твърдят, че той е уникален в света с колекцията си на вещи и спомени за прочутото сопрано. Експонатите са над 1300, включително костюми за оперни спектакли, снимки от личната ѝ колекция, очилата (които почти никога не е носила пред други хора), записи как ръководи майсторски клас в училището за изкуства "Джулиард" в Ню Йорк през 70-те години и казва на студентите "Не преигравайте" и ги съветва как да контролират изражението и погледа си.