Анализи Новини

Фестивалният туризъм в Испания увеличава приходите на организаторите и градовете

  30.10.2023 11:28  
Фестивалният туризъм в Испания увеличава приходите на организаторите и градовете

През последните години фестивалният туризъм придоби голяма тежест. През 2022 г. музиката на живо счупи рекорден оборот и спечели 459 милиона евро само от продажба на билети. Това е почти 200% повече от предходната година, се посочва в годишния доклад, изготвен от Асоциацията на музикалните промоутъри на Испания (APM), предава elEconomista.es.

„Това представлява исторически крайъгълен камък за сектора, който потвърждава възстановяването на предлагането на фестивали, турнета и концерти, след като достигна дъното през 2020 г., когато Испания беше ограничена от глобалната пандемия“, отбелязва организацията.

Общността на Мадрид, една от седемнадесетте испански автономни области, подчертава, че нейните туристически приходи са нараснали с 16% това лято благодарение до голяма степен на празника Mad Cool между 6 и 8 юли, който според данни на организацията събра заедно повече от 202 000 души. През 2022 г., точно когато съвпадна с петата си годишнина, този празник счупи рекорда за посещаемост с 310 000 души.

Но най-облагодетелствани от провеждането на този тип събития без съмнение са компаниите, отговорни за организирането на фестивалите.

Автономната общност, която знае как да се възползва максимално от това явление, е Каталуния. Освен че е централата на Primanera Sound, най-големият фестивал в Испания, тази област е домакин на други мероприятия като Sónar, например. През 2022 г. там са се обранизирали 174 събития от този характер, далеч от 109 и 108, които са се състояли в Общността на Мадрид и Андалусия, поставени на следващите места в класацията. Само фестивалите, организирани в каталунските земи, представляват 20% от общия национален брой.

Компанията Primavera Sound е отговорна за стартирането на едноименния фестивал всяко лято в Барселона, който според класацията на APM е най-популярният в Испания. През 2019 г., точно преди пандемията, компанията имаше оборот от 23,5 милиона евро, цифра, която се умножи почти по три през 2022 г. след регистриране на приходи от 62,3 милиона и след като не успя да проведе събитието нито през 2020 г., нито през 2021 г. .

Компанията обяснява в годишния си отчет, че продажбите на билети са се увеличили с 272% в сравнение с предишния фестивал и са записали най-високата посещаемост в цялата си история в събота.

„Фестивалът Primavera Sound Barcelona, ​​който през 2022 г. имаше двойна дата с всички продадени билети, успя да се проведе нормално и доведе до пълен успех по отношение на посещаемостта и международното въздействие“, отбелязва компанията в отчетите си.

Но не само приходите на промоутърите скочиха до небето, тъй като тези събития стават все по-чести. През 2019 г. в Испания са били проведени 805 фестивала, докато през 2022 г. са били близо 900, което представлява увеличение от близо 12%. Те оставиха икономическо въздействие от над 400 милиона евро. Ръст, за който секторът смята, че не е достигнал връх.

„Не достигаме лимита, границите на дейността. Мисля, че все още може да расте много повече“, обяснява Алберт Салмерон, президент на APM, пред elEconomista.es.