Новини Събития

Археолози откриха две селища от късножелязната епоха край Сливен

  06.11.2023 18:16  
Археолози откриха две селища от късножелязната епоха край Сливен

ве селища от късножелязната епоха (V-I в. пр. Хр.) бяха открити при археологически проучвания край сливенското село Глуфишево. Новината бе съобщена от Регионалния исторически музей /РИМ/ „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен.

В долината на река Тунджа втора година се извършват обходи на археолози от музея и НБУ, а за дейностите помагат и учени от Чикагския университет и доброволци от Германия. 

Открити са фрагменти от амфори, които сочат, че обитателите на землището на Глуфишево през късножелязната епоха са внасяли вино или зехтин от Тасос. Твърде вероятно е, че те също са произвеждали и изнасяли вино с гроздето, което са отглеждали по склоновете на Лозбаир и Калебаир.

Учените предполагат, че от тази епоха датират и първите пътни връзки между селищата, съхранени в спомена на местното население като “големия калдъръм” (свързващ селището с Кабиле) и “малкия калдъръм” (трасето му през римската епоха може да се проследи до Августа Траяна).

Археологическият екип си е поставил за цел да обходи равнинните части на община Сливен. Добавянето на нови обекти към Археологическата карта на България е важно условие за опазването и интерпретирането на старините ни.