Новини Турагенции

АБТТА напусна обединенията в туризма

  12.11.2023 12:35  
АБТТА напусна обединенията в туризма
Димитрина Горанова, председател на АБТТА

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) напусна двете обединения в туризма. Това обяви пред TravelNews Димитрина Горанова, председател на организацията. Сдружението излиза от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ), на които беше член от тяхното създаване. На първата е председател проф. Георги Рачев, който е зам.-председател и на Българската асоциация на туристическите агенции, а на втората – Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

„Тези организации продължават да не са регистрирани като юридически лица и не се провеждат регулярни срещи. Общо взето нищо не се случва в тях, на практика не работят и не осъществяват дейност“, коментира Димитрина Горанова. Според нея и двете обединения не спазват принципните договорки при тяхното учредяване. „Имената на членовете се ползват без разрешение и се пускат позиции, които не са съгласувани с всички организации. Затова преценихме да излезем, за да си заставаме самостоятелно с името на АБТТА“, обясни още Горанова.

АТИБ и КБТБ атакуваха сегашния министър на туризма Зарица Динкова (ПП-ДБ) при обявяването на нейното име за поста още при съставянето на правителството. Те искаха оттеглянето й, защото не идва от бранша, не е работила в него и не го познава. Веднага след назначението на Динкова за министър започнаха да искат нейната оставка. Всички позиции на двете обединения излизаха, подписани от организациите, които влизат в тях. Те отказваха да се срещат с новия министър. Единствено АБТТА се срещна официално със Зарица Динкова.

АТИБ и КБТБ бяха създадени по време на Ковид пандемията през 2020 г., когато туризмът пострада най-много в световен мащаб. Учредители на Алианса са Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), АБТТА, БАТА, Асоциация на екскурзоводите в България, Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия, Българска асоциация на експертите в туризма, Български планинарски съюз, Национална асоциация по СПА и уелнес туризъм (НАСТ), Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ), Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“, Съюз на екскурзоводите в България, Сдружение “Туризъм” и др.

В Конфедерацията влизат Национален борд по туризъм, Българско конгресно бюро – БКБ, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България и Българска туристическа камара и др.

Мирослав Иванов