Заведения

Кулинарите на Мишлен включиха 111 нови ресторанта от Турция в престижния каталог

  14.11.2023 15:25  
Кулинарите на Мишлен включиха 111 нови ресторанта от Турция в престижния каталог

Един от най-престижните каталози за оценка на ресторанти в света, Ръководството Мишлен, представи новите си селекции за Истанбул, Измир и Бодрум за 2024 г.

Те бяха обявени на церемония, проведена в Центъра за сценични изкуства Зорлу в Истанбул.

Кулинарите на Мишлен включиха 15 нови ресторанта в Измир и 19 в Бодрум в новата селекция, с което общият брой на базираните в Турция ресторанти, включени в ръководството, достигна 111. Докато три ресторанта от Измир и два от Бодрум получиха звезда Мишлен, общо осем ресторанта, включително два от Бодрум и шест от Измир, получиха наградата Bib Gourmand.

Сред 25 ресторанта в селекцията на Истанбул, два ресторанта получиха звезда Мишлен, а 8 ресторанта бяха отличени с наградата Bib Gourmand. Тази година нито един ресторант не получи две звезди.

Говорейки на церемонията, министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой подчерта: „Днес добавяме две нови дестинации към ръководството на Мишлен. Измир и Бодрум, които са сред важните туристически дестинации, които се открояват с уникалната си кухня и оригинален бизнес, вече са налични в списъка. Предлагайки уникални изживявания на своите гости със своето историческо и културно наследство, Истанбул е гастрономически град с дълбоко вкоренена история и богата хранителна култура. Значението ни на световната гастрономическа сцена постепенно нараства с нашите готвачи, които съчетават това богатство със знания и креативност от ново поколение. 

Един от най-посещаваните градове в света, Истанбул посрещна 13,1 милиона чуждестранни посетители тази година, с увеличение от 11,61 процента в сравнение със същия период на миналата година. Нашите ефективни рекламни усилия също допринесоха значително за това Фактът, че Истанбул е избран за най-добрия град в Европа от гласовете на читателите на водещи световни туристически издания, е отражение на нарастващата популярност на града.“

Ерсой допълни, че Измир и Бодрум, най-важните гастрономически дестинации за егейската и средиземноморската кухня в Турция. С право те вече са в справочника на Мишлен.

„Изключително сме щастливи, че Измир и Бодрум, едни от водещите световни дестинации в луксозния туризъм, се открояват и като гастро градове. Гастрономическият туризъм привлича туристи от всички сфери на живота и значително увеличава приходите от туризъм. Поздравявам всички наши ресторанти и ценни представители на нашия гастрономически свят, които тази година се присъединиха към гида Мишлен“, добави той.

В допълнение към ресторантите, наградени със звезда Michelin и Bib Gourmand, инспекторите добавиха към списъка с препоръки 36 нови ресторанта, шест от които са в Измир, 15 в Бодрум и 15 в Истанбул. Така броят на препоръчаните ресторанти в Истанбул се увеличи до 52.