Новини Турагенции

ОБТ стана национално призната организация в туризма

  22.11.2023 09:56  
ОБТ стана национално призната организация в туризма
Павлина Илиева, председател на ОБТ (изправената в средата)
  ОБТ

Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ) вече е национално призната браншова организация в туризма. Това съобщи за TravelNews Павлина Илиева, председател на неправителствената структура. Организацията е вписана в регистъра на туристическите сдружения на Министерството на туризма със заповед на министър Зарица Динкова от 14 септември 2023 г. ОБТ чакаха три години да влязат в регистъра, какъвто е срокът по Закона за туризма. С нея сдруженията в туризма стават 230 на брой, показва справка в регистъра.

 Удостоверението за регистрация на ОБТ

„Ние сме най-голямата браншова организация в туроператорския бранш със 183 члена и показахме, че защитаваме интересите на целия сектор“, каза Павлина Илиева. ОБТ има и 9 регионални структури – в Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Плевен и Враца, Велико Търново и Русе. Сдружението възникна по време на Ковид пандемията през 2020 г., когато организираше протестите на туроператорите при управлението на третото правителство на ГЕРБ, като някои от неговите членове напуснаха Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) и участваха в учредяването на новата структура. Вследствие на протестите премиерът тогава Бойко Борисов уволни министърът на туризма Николина Ангелкова, която не намери начин да подпомогне бранша.

В сектора на туроператорите има още три национално признати организации. Това са Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) с около 90 члена, Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА), която е и най-старата с около 50 члена, и Сдружение „Туризъм“ с около 20 члена. Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA), която обединява представителите на големите чужди туроператори, водещи туристи у нас, е с около 9 члена. Тя беше създадена през 2022 г. Има и шеста организация - Българската асоциация за изходящ туризъм (BOTA), но не е национално представителна. Тя съществува формално, защото представлява основно един туроператор – „Емералд травел“, чийто собственик и управител Янка Хитова е и председател на асоциацията.

Мирослав ИвановАнкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати