Транспорт

Фонд под контрола на саудитския престолонаследник ще купи 10% от Хийтроу

  29.11.2023 10:17  
Фонд под контрола на саудитския престолонаследник ще купи 10% от Хийтроу

Водещият инвестиционен фонд на Саудитска Арабия PIF ще купи от испанския инфраструктурен гигант Ferrovial 10% от британското летище "Хийтроу", предаде "Файненшъл таймс".

Контролът на този фонд е в ръцете на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и в последните години увеличава инвестициите си в Европа. Активите му са на стойност над 700 млрд. долара.

Суверенният фонд на кралството придоби през 2020 г. активи в четири петролни компании - Equinor, Shell, Total и Eni. В портфолиото му са възобновяеми мощности, спортни клубове и други. Още 15% дял в "Хийтроу" отиват от компанията майка FGP Topcoв базирания във Франция частен капиталов фонд Ardian.

Летището е на загуба тази година поради натрупани задължения, на които повишаващите се лихви върху кредитите и решението на органа за гражданска авиация да бъдат намалени пътническите такси също се отразяват негативно, пише Би Би Си. Ferrovial запозва значително участие в летищата в Абърдийн, Глазгоу и Саутхамптън (50%) и 49% в Терминал 1 на JFK в Ню Йорк.Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати