Турагенции

Повече българи ще посетят Тайланд тази зима

  29.11.2023 15:45  
Повече българи ще посетят Тайланд тази зима
Тайланд е обичан от българите
  Банкок пост

Сериозен ръст на българските туристи се очаква в Тайланд през тази зима. Това прогнозира пред TravelNews Виктор Меламед, почетен консулт на кралството у нас. Най-много обичат да почиват на островите Пукет, Ко Самуи и Краби. Според него над 20% повече българи ще посетят страната в Югоизточна Азия в сравнение с изминалата зима. По данни на туроператорите през цялата тази година над 10 000 наши туристи са пътували в Тайланд до момента. Основният наплив е през месеците декември, януари и февруари, когато там е най-хубавото време и не дъждовен сезон.

Меламед обаче не очаква да бъдат достигнати нивата от най-добрите години – 2018 и 2019 г., когато близо 47 000 българи са пътували годишно до Тайланд. Причината е в тромавата процедура за издаване на визи, която отнема минимум 21 дни, въпреки че е по електронен път. За сравнение визите за Камбоджа и Виетнам излизат от 3 до 7 дни. От друга страна туроператорите коментират, че има отлив на европейски туристи от Тайланд заради огромния наплив на китайски и индийски туристи, за които бяха премахнати визите. Те не са съобразяват с другите туристи наоколо, като са шумни и замърсяват плажовете.

Наскоро правителството на Тайланд обяви, че обмисля премахването на визите за някои европейски страни при престой до 90 дни. Целта е да насърчи туризма, който да доведе до икономически растеж на страната, която все още не може да се възстанови от Ковид пандемията. Пред 2019 г. кралството постави рекорд от посрещнати над 40 млн. туристи и реализира приходи от 1.91 трилиона бата (49.7 млрд. евро). По тези показатели влезе в топ 10 на най-големите дестинации в света. До средата на ноември 2023 г. Тайланд е посетена от 23.2 млн. туристи и са достигнати приходи от 981.7 млн. бата, което продължава да е доста под нивата преди пандемията.

Визите за влизане в Тайланд се издават само по електронен път или при пристигане на летището, като при втория вариант престоят трябва да е до 15 дни, каза Виктор Меламед. Консулството в София и посолството в Румъния вече не издават визи. Информация и начина за получаване на електроннта виза ще намерите на специалната страница https://www.thaievisa.go.th/.

За кратък престой до 15 дни визата може да се вади на летищата и струва 2200 бата, което е около 57 евро. Задължително трябва да си носите паспортна снимка. Ако сте забравили, на летището има машини за самозаснемане. Предварително през сайта също може да се кандидатства за краткосрочна виза, за да се избягват огромните опашки при пристигане, посъветва Меламед. При престой над 15 дни е задължително електронна виза и не става на летището.

За кандидатстването през сайта са необходими следните документи – паспортна снимка в електронен вариант, снимка на паспорта, документ от банка на английски език за притежание на минимум 3000 евро/долара или равностойността в лева, който да е с подпис и печат. Много е важно всички данни и имена да бъдат попълнени вярно, защото в противен случай отказват визи, за което не получавате информация и не можете да оспорвате. Това означава, че ще трябва да кандидатствате отново и да заплатите таксата за втори път.

Мирослав Иванов