Анализи

Най-добрите градски дестинации в света за 2023 г.

   
Най-добрите градски дестинации в света за 2023 г.

Париж отново е най-привлекателната градска дестинация в света. Това сочи доклад на компанията за пазарни проучвания Euromonitor International.

Индексът на 100-те най-добри градски дестинации за 2023 г., изготвен в партньорство с компанията за данни Lighthouse, разглежда водещи градове от цял свят и ги класира по критерии, сред които туризъм, устойчивост, икономически резултати и здраве и безопасност.

Европа има сериозно надмощие, като седем от първите 10 града се намират на Стария континент. Единствените неевропейски градове в топ 10 са Дубай на втора позиция, Токио на четвърто и Ню Йорк на осмо място.

Населените места в топ 100 са разположени в 63 държави по света, съобщава CNN. Мадрид е трети, докато Амстердам, Берлин и Рим са позиционирани съответно на № 5, 6 и 7. Барселона и Лондон допълват топ 10.

Азия се представи добре в топ 20, като Сингапур (11), Сеул (14), Осака (16) и Хонконг (17) попадат в класацията.

Според доклада, успехът на Европа се дължи на „бързата урбанизация и широкото възприемане на технологиите“. Пътуващите търсят високоскоростен интернет, гъвкави опции за резервация и възможности за дистанционна работа.

От Euromonitor International посочват: „Подобряването на устойчивостта, транспортните мрежи и социалното въздействие са някои от ключовите цели, които градовете си поставят днес, за да увеличат конкурентоспособността си, да подобрят туристическите си предложения и да осигурят безпроблемно пътуване на посетителите.“

Токио влиза в топ 10 за първи път, което, според доклада, се дължи на подобрената туристическа инфраструктура, облекчаването на свързаните с COVID-19 регулации и отслабената йена, което предлага на международните посетители страхотна стойност за парите им.

Истанбул с най-много международни посетители през 2023 г.

И четирите новопоявили се градове в топ 100 могат да се похвалят с подем в туризма през тази година: това са Вашингтон под номер 48, Монреал под номер 68, Сантяго под номер 88 и Вилнюс под номер 92.

Международните пътувания продължават да се възстановяват след пандемията, като броят им се очаква да достигне 1.3 милиарда до края на 2023 г. – генерирайки около 1.7 трилиона долара глобални разходи за туризъм.

Истанбул оглавява класацията по най-голям брой международни посетители през 2023 г., следван от Лондон и Дубай. Градовете с най-голям ръст на годишна база са Хонконг (2495%) и Банкок (142%), което се дължи на късното премахване на ограниченията във връзка с пандемията.

Бумът в броя на посетителите обаче има и отрицателни въздействия върху местните общности и околната среда. Надежда Попова, старши мениджър в Euromonitor International, описва начина, по който градовете се изправят пред предизвикателството на свръхтуризма.

„Някои дестинации налагат ограничения, високи данъци или намаляване на хотелския капацитет, за да ограничат притока на туристи и да запазят културното си наследство, докато други приемат стратегии за разпръскване на посетителите, които ги насърчават да се отправят към алтернативни или непознати дестинации“, казва тя.

Експертът прогнозира, че растящите разходи за живот, променливата инфлация и геополитическата нестабилност ще бъдат най-големите пречки, когато става дума за растеж на туризма през 2024 г. и 2025 г.

Потребителите ще търсят предложения за пътуване на изгодна цена, като много от тях ще избират ваканции малко по-близо до дома.

Първите 20 града в Top 100 City Destinations Index 2023 на Euromonitor са:

1. Париж, Франция

2. Дубай, Обединени арабски емирства

3. Мадрид, Испания

4. Токио, Япония

5. Амстердам, Холандия

6. Берлин, Германия

7. Рим, Италия

8. Ню Йорк, САЩ

9. Барселона, Испания

10. Лондон, Великобритания

11. Сингапур

12. Мюнхен, Германия

13. Милано, Италия

14. Сеул, Южна Корея

15. Дъблин, Ирландия

16. Осака, Япония

17. Хонконг

18. Виена, Австрия

19. Лос Анджелис, САЩ

20. Лисабон, Португалия



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати