Анализи Новини

Бъдеще за туризма: 20% ДДС ще се отрази пагубно на туристическия сектор

   
Бъдеще за туризма: 20% ДДС ще се отрази пагубно на туристическия сектор

Отпадането на диференцираната ставка на ДДС за туристически услуги от 1 юли 2024 г., което бе прието на второ четене в Народното събрание, още веднъж показа концептуалното неразбиране на туризма като стратегически за страната ни бизнес. Това заявиха в отворено писмо от Сдружението на българските туроператори и туристически агенти "Бъдеще за туризма".

"Категорично сме убедени, че по-високата ставка на данъка ще се отрази пагубно на туристическия сектор и то във времена, когато той се отърсва от последствията от пандемията и все още не е успял да възстанови нивата от периода преди нея, времена, белязани от войната в Украйна и последвалия конфликт в Близкия изток", се казва в писмото.

"Бихме искали да подчертаем, че диференцираната ставка от 9%, въведена като компенсация на загубите от пандемията, реално ползвахме само една година и в този контекст е лишена от смисъл. През следващата година ще се наложи да платим за разликата от 11 пр.п., която влиза в сила без да бъдем предупредени за нея. Туроператорите отново ще бъдат наказаното звено в туризма. Промените в Закона за ДДС ще доведат до две еднакво неблагоприятни последствия – до повишаване на цените на пакетите или влошаване на качеството. И едното, и другото ще го превърнат в конкурентноспособен на европейския пазар", пише още в съобщението.

Поскъпване на услугата за българските граждани ще предизвика отлив от записвания през български туроператори – и едните, и другите са български данъкоплатци, и ще увеличи трафика на резервации към различни чуждестранни платформи – тоест компании, данъчно задължени извън Република България, смятат от сдружението.

Увеличената ставка ще принуди много компании от реалния сектор, които наемат служители, плащат осигуровки и данъци, да съкратят персонала и дейността си, а много от тях – и да затворят. Приетите промени ще поставят на колене българския туризъм, който ще разчита единствено на хотелски резервации, тъй като само хотелите ще бъдат конкурентни субекти на европейския пазар, се казва още в писмото.

"В такъв случай за какъв туризъм въобще става въпрос, когато няма да бъдем в състояние да покажем на света историческото си и културно наследство и възхитителната си природа?! Авторите на законопроекта не са отчели, че работим с определен хоризонт и в туристическите пакети за следващата година новата, по-висока ставка не е калкулирана, което ще доведе до непоправими загуби за всеки икономически субект", заявиха "Бъдеещ за туризма".

От сдружението призовават диференцираната ставка на ДДС за българския туризъм да бъде запазена.

"Тя гарантира конкурентоспособността на сектора на международните пазари и неговото бъдеще. Считаме, че в противен случай ще бъде нарушен крехкия баланс между качество и цена. Покачването на ставката ще оскъпи туристическия продукт и съчетано с неблагоприятната геополитическа обстановка, ще доведе до силно свиване на търсенето", допълниха туроператорите.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати