Новини Събития

Мраморна плоча на богинята Немезида вече в Историческия музей в Петрич

   
Мраморна плоча на богинята Немезида вече в Историческия музей в Петрич
Людмил Вагалински показва мраморна оброчна плоча на богинята Немезида, която вече в Исторически музей Петрич.
  24chasa.bg

Историческият музей в Петрич получи мраморната оброчна плоча на богинята на възмездието и справедливостта Немезида с цялата документация за реставрация и консервация.

Плочата беше открита при проучванията на античния град Хераклея Синтика преди години.

„Реставрацията на плочата е обратим процес, ако бъдат намерени другите фрагменти от нея, те могат да бъдат добавени. Към момента са четири, а плочата тежи 6 кг, запазена е и малко от боята върху нея. Изключително редки са изображенията на Немезида и нейните светилища. В България е само едно и то е на Хераклея Синтика, малко са и по света", каза проф. д-р Людмил Вагалински.

„За нас е много важно, че години наред продължава партньорството между Общината и екипа на проф. д-р Вагалински - изключително успешно. Горди сме с нашия археологически обект.  Благодарни сме на проф. д-р Вагалински за отношението към обекта, към разкриването му, което е плод на дългогодишен труд с хоризонт и за бъдеща работа", каза кметът Димитър Бръчков. Той допълни, че е изключително ценно Историческият музей в Петрич да има в експозицията си плочата на Немезида.

Кметът пое ангажимент за осигуряване на средства за реставрацията и консервацията и на другите две плочи на Немезида, когато приключи изпълнението на мащабния проект за Хераклея Синтика.

Усилията и на Общински съвет - Петрич бяха откроени за постигнатото досега при разкопките на античния град Хераклея Синтика, а по думите на председателя Светла Данаилова този обект е поставил Петрич много сериозно на археологическата карта на България.

Благодарност изрази и директорът на музея Методи Бисерков. „Действително плочата беше в тежко състояние, когато се намери", посочи Бисерков. 

„Особено след 2015 година с подкрепата на Община Петрич Хераклея Синтика се разви много, получихме много финансирания, затова се разкри толкова добре обекта, включително централния му площад", обобщи проф. д-р Людмил Вагалински.

Плочата на богинята Немезида, която ще бъде в Историческия музей, е изключително детайлна, вижда се надпис, частично запазен, който гласи: „посветих, както обещах в молитвите си". Името на човека, поръчал плочата, не е оцеляло.

Върху реставрираната част ясно се открояват: олтар с огън, богинята Немезида, която държи везните на съдбата, изобразена с крила, лицето е унищожено, има и много гладиаторски атрибути – тризъбец, шлем и няколко меча. Виждат се и крака на легнала девойка – символ на гордостта, на враговете на империята и на греха. Немезида е стъпила върху нея, с което да напомня на хората, че трябва да спазват правилата.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати