Новини Събития

Български вина дефилираха в Лондон в замъка на Хенри VIII

   
Български вина дефилираха в Лондон в замъка на Хенри VIII

Над 30 различни вина от десет български изби бяха представени в Лондон в замъка Хемптън, (Hampton Court Palace) по време на коледен фестивал там, съобщи списание "Твоят бизнес". На специален щанд хиляди лондончани и гости на града дегустираха вината на Катаржина естейт, Домейн Бояр, Златен Рожен, Шато Копса, Слявянци, Братя Минкови, Винарска изба Рупел, Ая Естейт, Бонония Естейт, Бургозоне.

Снимки: авторът

Участието на българските изби е част от мащабен проект „Europe Shares“, който се реализира от Българската асоциация на производителите и износителите на вино и цели представянето на родните вина по света – в САЩ, Украйна, Китай, Япония, Южна Корея, ОАЕ.

В рамките на три дни (7-11 декември) дверите и огромните градини на замъка бяха отворени за посещение (срещу 20 лири вход), а посетителите можеха да разгледат десетки шатри, разположени в двата вътрешни двора и градините. На тях се продаваха стоки, подходящи за коледни подаръци, специални ароматни напитки, множество лакомства и почти двадесетина локации за храни от различни краища на света. Всъщност вино имаше само на българския щанд, което обаче не се продаваше, а бе само за дегустация.

Българските вина бяха приети с истински интерес и любопитство, като на особено внимание се радваха тези, от родните сортове като Мавруд, Тамянка, Димят, Мискет. Почти всички, които се спираха с изключително топли чувства говореха за България, защото голяма част от тях са посещавали страната ни, а други я познаваха от разказите на близки и роднини, които са били е нас на морето и други големи градове.

Лондончани истински бяха очаровани от българските вина

Лондончани истински бяха очаровани от българските вина

 

Още по-голяма атракция бяха български танцьори, които във всеки от трите дни представяха пред централното езеро с шадравана български танци, а накрая включваха в хорото и самите посетители.

Музикална програма през целия ден създаваше настроение в откритите площи на фестивала

Музикална програма през целия ден създаваше настроение в откритите площи на фестивала

 

Въпреки хилядите посетители, организацията на целия коледен фестивал бе перфектна, чистотата впечатляваща, а в залите на двореца не се допускаха хора с храна и напитки. В залите, които са реставрирани по отличен начин може да се разгледат чудесни картини и предмети от стари времена, а духов квинтет създава чудесна атмосфера с коледни изпълнения, като сменя различни зали.

Самият Хемптън е бил кралски замък в продължение на 200 години, като е построен през 16.век., през 1514 г. от кардинал Томас Уолси, който живее в него до 1529 г. Той наподобява италианския Палацо във Флоренция и има много архитектурни елементи от ерата на Ренесанса.

Намира се на 20 км западно от Лондон в East Molesey, Surrey. Истинският патрон на двореца Крал Хенри VIII, който е живял с 5 от неговите 6 съпруги. Замъкът впечатлява величието на сградите, уникалното им местоположение, стила, архитектурата, отлично реставрираните зали и легендите, свързани с тях. Като тази, че именно тук е заснет истински дух.

Замъкът има две хиляди декара фантастично поддържани градини, където се разхождат патици, елени и сърни, и един прочут лабиринт от висок жив плет.

Най-голямата лоза в света се намира в градините на замъка Хемптън

Най-голямата лоза в света се намира в градините на замъка Хемптън

 

Друг любопитен факт е, че именно в една от градините се намира най-голямата лоза в света, рекордьор в Гинес, за която е построен и огромен парник. Лозата е посадена през далечната 1768 година за Крал Джордж III от Ланселот Браун, главен градинар на двореца. Огромното коренище с дълги по няколко десетки клони и до ден-днешен ражда сладък черен Хамбургски мискет, от който всеки може да си купи в магазина на замъка през септември. Кой знае колко ли струва едно зърно от тази лоза…?

Голямото виенско колело, известно като Окото на Лондон

Голямото виенско колело, известно като Окото на Лондон

 

И докато в София трудно може да се разбере, че само след дни Коледа ще дойде, то Лондон прелива от светлини и настроение от всеки ъгъл

Всеки от мостовете над Темза са оцветени в различни коледни цветове

Всеки от мостовете над Темза са оцветени в различни коледни цветове

 

Коледните базари и суматоха е в целия Лондон

Коледните базари и суматоха е в целия Лондон


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати