Анализи

Туроператорите: Министър Зарица Динкова не защити бранша за ДДС

   
Туроператорите: Министър Зарица Динкова не защити бранша за ДДС
Министър Динкова (вдясно) с Павлина Илиева и Георги Рачев
  МТ

Сдруженията на туроператорите са разочаровани от министъра на туризма Зарица Динкова, че не е защитила бранша във връзка с вдигането на ДДС на маржа от 9 на 20% за туроператорите от 1 юли 2024 г., което вече е прието на второ четене в НС. Министерството на туризма не излезе публично с никаква позиция по темата за увеличение на данък в пика на сезона догодина. В бюджетна комисия в парламента единствено председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова успя да се пребори за отсрочка от 6 месеца, за да не бъде въведена мярката още от 1 януари 2024 г.

„Министърът на туризма Зарица Динкова я нямаше в България при това важно гласуване и се скри, когато трябваше да защити бранша пред Асен Василев и депутатите. По това време тя беше на топло в Дубай и обикаляше българските училища там“, коментира пред TravelNews проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и собственик на туроператора „Георграфски свят“. Според него туристическият бизнес в България все още не е възстановен напълно от Ковид пандемията и от войната в Украйна. „Министър Динкова трябваше да бъде тук, на масата на преговори, и да отстоява интереса на бизнеса. Нейната липса показа акт на безхаберие и абдикация“, смята Рачев. Според него туристическите пакети ще бъдат оскъпени с вдигането на ДДС, което ще доведе до отлив от пътувания на българите и до отлив на чужди туристи в България. По този начин държавата няма да събере повече приходи. От друга страна той допълни, че от години браншът се бори със сивия сектор и сега доста фирми отново ще се върнат в него.

Подобна позиция изрази и председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) Павлина Илиева. „Министерството на туризма трябваше да ни защити с публична позиция, защото то провежда политиката за стимулиране на бизнеса. Ние такова становище не сме виждали“, каза Илиева. Според нея българският туризъм става неравнопоставен спрямо други дестинации в Европа, където има ниско ДДС.

Председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Туризъм“ Венцислав Кръстев смята, че е грешка от страна на министерството да не защити бранша. Той подчерта, че туроператорите е трябвало да получат отсрочка от една година, както стана при ресторантите, защото всички пакети за 2024 г. са готови и вече се продават.

 Асоциацията на инкаминг агенциите в България (AIA), в която влизат представителите на големите чужди туроператори у нас, също реагира остро на увеличаването на ДДС. Тя изпрати писмо до лидерите на всички политически партии в Народното събрание и до министрите на туризма Зарица Динкова и на финансите Асен Василев. В писмото се казва, че България ще загуби конкурентоспособността си като туристическа дестинация. Ето какво пише в него: „Страната ни е единствената сред туристическите държави в Европа и Северна Африка (всички те конкурентни дестинации), която не е възстановила туристическите потоци до нивата от 2019 г., преди Ковид пандемията. България е най-засегнатата туристическа страна от войната в Украйна, която ще продължава да влияе негативно на бранша в следващите няколко години. Нашата дейност преставлява на практика експорт и е спорно дали изобщо трябва да се облага с пълната ставка на ДДС.

Специфично за входящия (приемащия) туризъм е това, че услугите, включени в туристическите пакети (настаняване, трансфери и т.н.), се договарят още в периода май- септември на предходната година. През текущата година многократно беше официално заявено, че ставката няма да се променя. Така са направени и калкулациите и подадени офертите. Чуждестранните ни партньори не приемат корекции на цените нагоре.

България се обозначава пред външните пазари като страна с непредвидимост и променяща значими параметри в последния момент. Никой чужд партньор не гледа на такива страни като възможни стратегически дестинации. Някои от най-големите туристически фирми в Европа вече изпратиха до Министерския съвет критика заради това решение. Промяна от юни 2024 г. само ще създаде хаос в разчетите с външните партньори. Преките ни конкурентни дестинации работят с по-ниски аналогични ставки на ДДС. Това, че част от тях не са в ЕС, не мотивира клиента да приеме ценова разлика“.

Председателят на организацията Иван Грошев обясни, че за пореден път бизнесът не може да планира, защото промените в последната минута, са позната практика, и един от отговорите на въпроса защо чуждите инвеститори подминават България въпреки рекламираните ниски данъци.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати