Новини Събития

Най-модерният планетариум в България ще бъде открит в Стара Загора

   
Най-модерният планетариум в България ще бъде открит в Стара Загора

Близо 30 години след като при злощастен пожар изгоря планетариумът в Стара Загора, "градът на липите ще има най-модерния планетариум в България". Това каза в интервю за БТА директорът на Астрономическата обсерватория "Юрий Гагарин" доц. д-р Алексей Стоев.

"Планетариумът, който ще бъде открит днес, е последен писък на модата в този тип дигитални презентации върху сферичен екран. Произведен е от американската фирма Скайпойнт. Той има възможност да предоставя достъп до над 5 000-6 000 космически фрагмента. С него човек ще може да направи космическо пътешествие - да се качи на космически кораб и да посети Луната, да отиде до Марс", каза той.

"Идеята се зароди след като през 2017 година кметът Живко Тодоров ми се обади по телефона и ми каза, че се работи върху възможността да бъде възстановен Планетариумът", разказа Стоев. Паралелно с това д-р Пламен Яковлиев, който е бивш ученик на обсерваторията, и член на "Лайънс клуб" предлага да бъде инициирана кампания за възстановяване на планетариума. "И тези две инициативи се срещнаха и през 2020 година направихме няколко кампании за събиране на средства. А кулминацията беше дарителската акция, която кметът инициира за рождения си ден, в полза на възстановяване на Планетариума. Цялата събрана сума от над 32 хиляди лева бяха дарени за каузата", припомни директорът на Астрономическата обсерватория "Юрий Гагарин".

Оказа се, че необходимата сума за възстановяването ще бъде голяма. "При обследването се разбра, че старата зала не може да побере всички тези апаратури и трябва да се реконструира сградата на обсерваторията, за да има подходящи помещения", допълни доц.Стоев. По тази причина след водени разговори са разработени няколко проекта, които са защитени пред Министерство на образованието и науката по "линия на Центровете за подкрепа на личностното развитие да осъвременяват планетариумите си. Затова ние защитихме проект на стойност 150 000 лева, като на практика това е цената на звездния проектор. Неоценима помощ оказа тогавашният министър на образованието Красимир Вълчев, успяхме да защитим още един проект за купола, чиято стойност беше 370 000 лева", обясни доц. Алексей Стоев.

През 2021 година цялата необходима техника е доставена и разплатена. "Но имахме проблем със строителството и създаване на звездната зала, където да бъде монтиран планетариумът. Оказа, че сградата, където се помещава обсерваторията, е паметник на културата и се налага да бъдат извървени специални процедури по проектиране, адаптация на външен вид и т.н. И това отне цялата 2022 година. През пролетта на т.г. започна и самото строителство", разказа още директорът на обсерваторията. И допълни, че предстои през 2024 година да бъде изграден собствен вход на обсерваторията, които ще бъде в източната част на сградата.

Посетителят ще може да влезе от кота нула от бул "Генерал Столетов" и да се качи по стълби, на витражите на които "ще бъде описана цялата еволюция на нашата вселена от първоначалния взрив до раждането на човека", допълни директорът на обсерваторията.

Предвижда се и изграждането на махало на Фуко. "Това е първият физически уред в историята на човешката цивилизация. С него френският физик Леон Фуко е показал въртенето на Земята като физически факт. Оригиналното махало е закачено под купола на парижката катедрала. То е с височина 60 метра, при нас ще бъде 1/3 от тази височина", обясни доц. Стоев.

Планетариумът ще може да показва три типа лекции. Първите са лекции, които подпомагат учебното съдържание по предмета астрономия и т.нар. природни науки - физика, химия, биология, география. Вторият тип лекции, които предлага ще надграждат това учебно съдържание и може да се направи лекция за най-новите постижения в областта на космологията. Третите лекции са т.нар. шоу програми. По време на тях ще бъдат представяни красиви снимки от космоса с подходяща музика може да направи преживяването на човек много вълнуващо. "В тази част ние имаме идея да разработим лекция и за децата от детските градини. Ако ние не възбудим интереса към астрономията и космическите изследвания у най-малките след това става по-трудно", обясни още той.

В Стара Загора е създадена първата в България извънстолична астрономическа обсерватория. Тя е открита на 26 февруари 1961 г. , но е работила още от 1959 г. като Клуб по астрономия и астронавтика към тогавашната Доброволна организация за съдействие на отбраната. Обсерваторията се развива изключително успешно. Първият ѝ директор е Бончо Бонев. Той оглавява кохортата от създатели на обсерваторията. Малко по-късно, до 1974 г., начело на обсерваторията застава проф. Митко Гогошев. Тогава част от обсерваторията преминава към Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките. На 4 октомври 1978 г. обсерваторията се сдобива с планетариум. Това е датата на изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Планетариумът работи успешно до 26 юни 1994 г., когато при злощастен пожар изгаря цялото оборудване на обсерваторията.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати