Новини Транспорт

Наземният персонал на испанските летища планира стачка по Нова година

   
Наземният персонал на испанските летища планира стачка по Нова година

Синдикатите, представляващи наземните служители на испанските летища, планират да стачкуват от края на декември до началото на януари. Това съобщи испанската авиокомпания "Иберия" (Iberia), която е част от Групата на международните авиолинии, цитирана от Ройтерс.

Двата основни синдиката - Общият синдиката на трудещите си (UGT) и Профсъюзната конфедерация на работническите комисии (CCOO) призоваха служителите да стачкуват между 29 декември и 7 януари, обяви "Иберия" късно снощи, добавяйки, че призивът е "безотговорен" и "безсмислен".

"Стачка като тази по Коледа, за която призовават синдикатите, ще засегне непоправимо правото на ваканция и събиране със семейства и приятели", съобщи "Иберия"

Наземните служители като обработващите багажа на испанските пътнически летища, чийто оператор е държавната компания "Аена" (Aena), протестират срещу неотдавна подписани нови договори.

Те заплашиха да стачкуват от 5 до 10 декември, но в крайна сметка отмениха тези стачки. Двата синдиката не коментираха информацията.

"Аена" нае нови поддоставчици за услугите, които преди се осъществяваха от "Иберия" на много летища, разгневявайки синдикатите, въпреки че новите доставчици са се ангажирали да запазят служителите си и работните условия.

"Иберия" обжалва новите договори в съдилища.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати