Анализи Новини

Започва ски сезонът в зимните курорти

  15.12.2023 10:00  
Започва ски сезонът в зимните курорти

Ски сезонът в големите зимни курорти ще бъде открит в петък и събота.

До момента единствено Боровец обявиха цените на картите за ползване на съоръженията. В Пампорово обявените цени са за предварителна продажба до 10 декември, а Банско не е обявил цените и продава само сезонни карти.

Ски център "Осогово" край Кюстендил официално откри сезона още в началото на декември след първия паднал сняг. Еднодневната ски карта там засега е 25 лева. 

Пампорово

Официалното откриване на сезона в Пампорово е планирано за 15 декември, съобщиха от "Пампорово ски". В деня на откриването лифт картите ще са на промоционална цена.

Но връх Снежанка, както и на Студенец вече има снежна покривка.

Предстои да бъде пуснат нов шестседалков лифт, както и обновената южна ски зона.

Очаква се изграждането на детския ски парк на ски център "Малина".

Концесионерът "Пампорово" АД е инвестирал и в доставката на допълнителни 12 оръдия за изкуствен сняг по пистата към Смолянски езера.

Той все още не е обявил какви ще са цените на ски картите през предстоящия сезон. Към момента са обявени единствено цени за предварителна продажба до 10 декември. Според тях ски картата за един ден за възрастни (+18 г.) е 82 лева, за младежи (12 - 18 г.) и възрастните (+65 г.) е 65 лв., а за децата от 7 до 12 години - 49 лева. Дали ще бъдат запазени няма яснота.

Неотдавна изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков коментира, че е абсолютен мит твърденията, че цените в зимните курорти у нас са по-високи от тези в алпийските курорти.

"Алпийските курорти се управляват основно от общини - отговорностите са разпределени между общините и частните инвеститори. Тук не е така. При нас частният инвеститор е натоварен с всички разходи и управление. Оборудването и поддържането на ски курортите стана доста скъпо и е оправдано да се повишат цените на картите. На Запад са доста по-високи", каза Беляков.

Боровец

Зимният сезон в курорта Боровец е е иднственият от големите, където цените са ясни и сезонът ще бъде открит официално в петък - 15 декември.

Дневната лифт карта за възрастен е 90 лева. Тийнейджъри и младежи на възраст между 14 и 22 години ще плащат по 70 лв., а за децата - 55 лева. Сезонната лифт карта за възрастни с включено нощно каране струва 1700 лева, а за деца и младежи - 1200 лева.

"Увеличението на цените е минимално, предвид инфлацията през последната година", каза Мария Шейнова, маркетинг мениджър на "Бороспорт", цитирана от БТА.

Тя допълни, че  всяка година разширяват системата за изкуствен сняг. В ски център "Ситняково" са добавени голям брой нови стационарни и подвижни оръдия от последно поколение.

Банско

Туристически сезон в Банско ще бъде открит официално в събота - на 16 декември, с празнична програма.

Тя ще започне в 9:30 часа на Бъндеришка поляна с игри и концерт, а по писта "Томба" ще се спуснат със ски спортисти от Банско.

Втората част на програмата ще бъде на централния градски площад от 17:30 часа с кулинарно представяне и дегустация на традиционни ястия.

Официалното откриване на Ски сезон 2023/2024 ще е от 18 часа на площада. Специални гости на тържеството са Дебора Компаньони и Марк Жирардели.

Концесионерът "Юлен" съобщи, че през лятото е направил инвестиция, за да усъвършенства инсталацията за технологичен сняг по дължината на целия ски път.

Концесионерът все още не е обявил цените на лифт картите за предстоящия сезон. Продава единствено сезонни карти.

Витоша

Все още няма конкретна дата за откриване на ски сезона на Витоша. Сезонът ще бъде открит веднага щом условията го позволят.

"За съжаление поради законови ограничения, столичната ски зона не разполага с модерна инсталация за производството на технически сняг, няма езеро за снабдяване на системата с необходимото количество и дебит вода, което допълнително затруднява и забавя ранното стартиране на сезона", се казва в отговора на "Витоша ски" до БТА.

В него е посочено, че има благоприятна прогноза за нови снеговалежи и студено време в края на седмицата. Надяваме се това да позволи поне поетапното пускане на зоната, посочва концесионерът.

Осогово

Ски център "Осогово" край Кюстендил откри официално новия ски сезон още в началото на декември след падането на първия сняг. Към момента работи само малката ски писта "Людмил Янков".

Екипите на центъра и ски училището посрещат гости, въпреки малката снежна настилка. В ски центъра се предлага и наем на ски екипировка, а дневната карта е само 25 лева.

Ски центърът е на 18 км от Кюстендил в Осоговската планина. Пътят до там се поддържа. Всяка година ски център "Осогово" е включен със събития и в календара на Българската федерация по ски.