Новини Събития

Крепостта Овеч спечели гласовете на българите в годишните награди за туризъм

   
Крепостта Овеч спечели гласовете на българите в годишните награди за туризъм

Нашият туризъм е част от българската външна политика. Вие давате лицето на страната пред милиони европейски граждани всяка година и имате съществен дял в успехите на България. Това каза премиерът акад. Николай Денков във видеообръщение към участниците в церемонията по връчването на осмите Годишни награди в туризма. Министърът на туризма Зарица Динкова е домакин на събитието, което тази година е под патронажа на министър-председателя.

Програмата за финансиране на Черноморските общини беше оценена високо, каза премиерът. Той заяви, че през следващата години ще продължат усилията за развитие на сектора, за да стане той още по-конкурентен спрямо съседните страни и пазари.

Министър-председателят изрази надежда да можем след няколко дни да се поздравим с новината, че България е станала част от Шенгенското пространство. По думите му това ще премахне огромна пречка пред българския туризъм и само от качеството на работа на бранша и на държавата ще зависи следващата година да бъде още по-успешна.

В обръщение на вицепремиера и министър на външните работи, прочетено по време на церемонията, Мария Габриел посочи, че важна за създаването на националния бранд България е координацията с външната политика, което включва и съвместни дейности по европрограми и инициативи, добавяне на нови стратегически партньори, утвърждаване на бранда и с помощта на ЮНЕСКО. Създаването на комуникационна стратегия и единен културен календар на България са ключова стъпка за развитието на региони и устойчивия културен туризъм, смята Габриел. Тя подчерта, че вече е време да се създаде единна цифрова платформа с информация и достъп от цял свят.

Министър Динкова също изтъкна, че секторът "Туризъм" е визитката на страната ни. Сега това, което имаме, са хората, изкуството, културата, прекрасната ни природа и ентусиазма, и страстта, събрана тук, да развиваме туризма, обърна се тя към участниците и гостите на церемонията.

Крепостта Овеч, Провадия, спечели гласовете на българите в годишните награди в туризма. Отличието в категорията "Изборът на българите" връчи министърът на туризма Зарица Динкова.

Онлайн вот определи носителите на призове в 9-те категории в конкурса на ведомството. Всеки можеше да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчиташе се едно гласуване от всеки IP адрес), като можеше да се подкрепи кандидат от всяка категория. Кандидатите, които бяха допуснати до финалната фаза на конкурса и се бориха за призовете, бяха към 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и традиционната голяма награда, която е в категория "Изборът на българите". Тя е определена сред всички туристически обекти, включени в "100-те национални" и "50-те малко познати места" в България. Министерството обяви началото на гласуването за финалистите в края на ноември и то продължи до 5 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма получиха грамота и статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса - българската роза.

Отличените в съответните категории са:

Професионални категории

туристическа атракция /обект/събитие

Туристически комплекс "Ханът", с. Неофит Рилски

специализиран туризъм

"Бългериън Голф Турс" (Bulgarian Golf Tours)

туристическа дестинация

Село Неофит Рилски

иновация

Юртов къмпинг "Наедно", с. Неофит Рилски

 

 

Специални награди на Министерството на туризма

 за международно признати постижения и устойчиво развитие в туризма - к.к. "Албена"

за иновация в сферата на туризма - "Йеттел България" ЕАД

за международно признати постижения и иновации в туризма - "Кемпински Хотел Гранд Арена Банско"

за иновация в туризма - хотелски чатбот "Умни.бг"

за принос в развитието на спа и уелнес туризма в България - проф. Сийка Кацарова, председател на Управителния съвет на Българския съюз по балнеология и спа туризъм

за цялостен принос в развитието на туризма - Благой Рагин, почетен председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Сред другите отличени бе Меглена Плугчиева, посланик на дестинация България за германския, австрийския и швейцарския пазар.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати