Новини Събития

Мадрид започва да се бори със свръхтуризма

   
Мадрид започва да се бори със свръхтуризма

Испанската столица активира т. нар. мярка "черно ниво" поради големия поток от посетители в града през коледния период.

Приложена само когато има изключително насищане в обществените пространства и транспорта, мярката се стреми да управлява сигурността и мобилността в града, пише Euronews.

Полицията ще следи от небето най-натоварените улици с дронове. След като напливът от хора достигне максимума, улиците ще бъдат затворени, което позволява на пешеходците да напускат, но не и да влизат в района.

Около 450 служители на общинска полиция и до 850 допълнително ангажирани в натоварените дни ще съблюдават за реда в града по време на празничния сезон. Очаква се както общественият, така и частният транспорт да бъдат засегнати от специалните мерки.

Кои части на Мадрид могат да бъдат засегнати от затваряне?

Вероятно целият Мадрид ще бъде засегнат, но критичните точки за града са улиците Preciados и El Carmen, Plaza del Celenque, участъкът от Calle Alcalá близо до Plaza de Cibeles и Gran Vía.

Станция Sol на Metro de Madrid и мрежата Renfe Cercanías в момента са затворени между 18:00 и 21:00 часа.

Броят на туристите в Испания расте през цялата година, не само през декември. През първите 10 месеца на 2023 г. 74,7 милиона туристи са посетили Испания на почивка, което е увеличение от 18,2% спрямо същия период на миналата година.

През октомври, който не е типичен "туристически" месец, 8,17 милиона международни туристи са посетили страната, с 13,9 на сто повече от октомври 2022 г. През ноември 2023 г. 3,3 милиона чуждестранни туристи са влезли в страната, което е увеличение от 9,3 на сто спрямо същия месец на предходния година.

"Ние трансформираме нашия туризъм", казва Жорди Хереу, министър на индустрията. "Испания продължава да бъде лидер, възстановяването на сектора е забележително, но ние прилагаме различни мерки, които водят до по-устойчив туризъм, който е по-малко зависим от високия летен сезон."

Туристическите разходи в Испания нарастват

Всеки турист в страната е похарчил средно 1260 евро  през октомври, с 9,8% повече от миналата година и с 14,9% повече от 2019 г. Разходите на ден също са нараснали, като всеки турист е харчил 185 евро на ден през октомври, 15% повече от 2019 г. Основната причина за това нарастване на разходите за туризъм е покачването на цените. През май 2023 г. цените са с 15 на сто по-високи спрямо 2019 г.

Туризмът разкрива нови работни места

Между април и юни 2023 г. дейностите, свързани с туризма, са регистрирали почти 150 000 служители повече, отколкото през същото тримесечие на предходните години, като 25 процента от всички нови работни места в Испания идват от дейности, свързани с туризма.

"Туристическият сектор е един от основните икономически двигатели на нашата страна", казва изпълняващият длъжността министър на промишлеността, търговията и туризма Ектор Гомес. "Испания продължава да създава работни места, свързани с туристическите дейности, и го прави по все по-стабилен начин и винаги под мотото за качество, стабилност и високи постижения."



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати