Новини Събития

Откриха ски сезона в Банско

   
Откриха ски сезона в Банско

Днес в Банско откриха зимния ски сезон. Официалната церемония започва в 11 ч. Както винаги се очакват много световни звезди на Бъндеришка поляна. На откриването присъстват световноизвестни състезатели в зимните спортове. Програмата ще завърши с концерт на Михаела Филева. На централния площад ще има и дегустация на местни специалитети.

В зимния ни курорт са оптимисти, че следващите месеци хиляди туристи ще се качат в Пирин, за да се любуват на природа и зимните спортове.

Британците в Банско още ги няма. За настроенията сред тях говорим с Джеймс Хюз, който от години живее в курортния град. Според него преди да дойдат в България, британците ще се отправят първо към други дестинации. „Ще имаме малък проблем в конкуренцията с Алпите, защото и при тях сезонът е добър. Мисля, че тези, които правят резервации в последния момент, ще отидат в Австрия, Франция, Швейцария. Имат много сняг. Миналата година мина много добре за Банско, и аз мисля, че ще имаме малко ръст с британски туристи”, посочи той.

Подобни са очакванията и на хотелиерите, които през декември не очакват голям наплив от британци. „В момента няма, но това е очаквано. Британският турист ще дойде в последната минута заради проблема от миналата година, когато нямаше сняг и доста британци дойдоха и останаха разочаровани. Сега те ще изчакат, преди да направят резервации, но според мен ще има”, смята Иван Несторов, който е управител на хотел.

В Банско са оптимисти, че още този сезон могат да постигнат нивата на туристи от Великобритания отпреди 2020 година. Това, което вълнува най-много британския ски турист, са условията за зимни спортове. „Първият въпрос винаги е за сняг - всеки иска да знае как са условията. Лека-полека хора питат за март месец, за края на сезона, тъй като Банско стана малко известен за пролетно каране на ски”, споделя Хюз.

Наред с британците, в Банско чакат туристи от цяла Европа. „От тази година се надяваме да има и от Косово туристи, с облекчаване там на визовия режим, съответно турски туристи имаме, позасилиха се. Януари месец, когато е турската ваканция, ще има и турски туристи”, казва Иван Несторов. „Туристи очакваме отвсякъде, но най-много от съседните страни – Румъния, Гърция, РС Македония, Сърбия, Великобритания, скандинавски страни”, заяви Иван Обрейков, който е маркетинг директор на фирмата концесионер.

Вече са ясни и цените на лифт картите. Те ще важат до коледните празници, когато в зависимост от броя на работещите писти и условията по тях, е възможно да бъдат коригирани. Дотогава дневната карта ще струва 60 лева за възрастни, 50 за ученици до 19 години, а за децата от 7 до 12 години ще плащаме по 30 лева.

Най-големите ентусиасти вече правят първите си спускания по пистите на курорта.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати