Анализи Новини

Селото на Дядо Коледа - магнит за туристи

   
Селото на Дядо Коледа - магнит за туристи

Сняг, сняг, сняг, елени и малки сгушени къщурки. Това е Лапландия, страната, която всяко дете иска да види поне веднъж годишно. Дори порасналите деца признават, че са любопитни къде точно живее Дядо Коледа, къде е домът на елена Рудолф и съществуват ли работилниците на елфи и джуджета, откъдето идват подаръците за послушните деца.

Сметки

Коледното приключение в Лапландия е възможно и много туристи го реализират всяка година. Истината е, че е възможно приключение за почти всеки джоб. Отправната точка е столицата на финландската провинция Рованиеми. Колкото и романтично да изглежда сбъдването на мечтата, съветът ни е да планирате кратка екскурзия. Лапландия е малка и е съвсем реално да видите всичко, което има да се види, в рамките само на четири дни, съобщава "Телеграф".

В рамките на този дълъг уикенд ще можете да видите Дядо Коледа, да се насладите на незабравими разходки с шейни, да се сгреете в традиционна сауна и да пресечете Полярния кръг. Приключението няма да е евтино, тъй като Финландия има репутацията на една от най-скъпите страни в ЕС, но са възможни и варианти, които да направят разходите поносими.

Като начало цените на престоя в Лапландия са в изключително широки граници. Има много прилични стаи в хотели в центъра на Рованиеми, които струват по 110 евро на нощ, но има и луксозни места за нощувка. В малките частни вили и специални иглута със стъклени покриви нощувките започват от 500 евро на нощ. Усещането наистина е уникално. Само си представете, че лежите, увити в кожи, и гледате обсипаното със звезди небе, където всеки момент може да се появи шейната на Добрия старец.

Сезонът около Коледа е пиков за Лапландия. Цените от декември до март са изключително високи, а свободни места няма.

Най-поносима цена се получава, ако пътувате като група и наемете къща или цял апартамент. В една от платформите за краткосрочни наеми къща с три спални само на 10 минути път пеш от селото на Дядо Коледа, където са основните атракциони, ресторанти и т.н., се предлага срещу 2180 евро за четири нощувки. В зависимост от условията и екстрите една нощувка в центъра на Лапландия струва от 72 до 274 евро на човек. Най-евтино е в хостела в центъра на града, където нощувката струва по 50 евро на човек.

В Рованиеми има летище, което се използва предимно от нискотарифни превозвачи. Но ако решите да летите дотам, е добре да си резервирате билетите шест месеца по-рано и да ги купите три месеца по-рано. Самото летище се намира на девет километра от Рованиеми, откъдето има само три километра до селцето на Дядо Коледа. Има бърза връзка с маршрутка, а билетите струват по 25 евро на човек. И тук от изключително значение са ранните записвания. Туристите с ранни резервации са с огромно предимство.

Алтернативи

Има и други възможности. Финландия има отлична мрежа от обществен транспорт. Билет за автобус номер 8, който ще ви превози от летището до града, струва 3,60 евро. Има и таксита, като разходът с тях е сравним с този на маршрутката или по около 25 евро на човек.

Лапландия е малка, но все пак има много атрактивни забавления, които са на поносими цени. Екскурзиите до Полярния кръг обичайно отнемат по половин ден и струват по около 110 евро на човек. По още 65 евро струва наемът за сноумобил за половин час. Моторните шейни са предпочитани за импровизирани състезания и снежни сафарита. Посещение в популярния парк на хъскитата струва по 10 евро. Има възможност да се повозите на шейна, теглена от тези кучета, като това ще ви струва по 35 евро за 500 метра. 15-минутна разходка с шейна, теглена от елени като тези на Дядо Коледа, струва 33 евро.

Посещение на ледения замък Муумим струва 30 евро, а ако искате да видите парка с ледените фигури, това ще ви струва още 18 евро. Много търсени от туристите са екскурзиите, при които обучен гид ви води до места, от които може да наблюдавате Северното сияние. Тези турове струват по 99 евро на човек и са възможни само ако времето е ясно.

Посещението на една от многото сауни е на символична цена, а магическите разходки в горите, събиранията край огъня и неповторимите розови изгреви са безплатни. Ако теглим чертата за забавление и свободно време, е добре да си приготвите по 125 евро на човек за престоя.

Храна

Изхранването по време на престоя в Лапландия може да стане в местните ресторанти, но може да се възползвате от кухните в хотелите и сами да си готвите храната. Ако сте група от осем човека и сте решили да пазарувате и да си готвите сами, ще трябва да си заделите около 500 евро за продукти за изхранването на цялата група за четири дни.

Ако искате да вечеряте в някое от ресторантчетата в селцето на Дядо Коледа, това ще ви струва от 25 до 35 евро на човек, като в тази сума не е включен алкохол. Последният е изключително скъп. Вино, спиртни напитки и бира с алкохолно съдържание над 5% могат да се купят единствено на летището. Бутилка прилично вино струва между 20 и 30 евро за бутилка в безмитния магазин.

Значително по-евтин излиза обядът. Почти всички заведения пускат намаления и промоции през деня и е възможно обядът да струва по около 15 евро на човек.

Четиридневна екскурзия в Лапландия излиза общо по около 660 евро на човек. Ако сте група от четири човека, може да спестите още 60 евро на човек.

География

Лапландия е най-големият и най-северен регион на Финландия. Състои се от общо 21 общини. Температурите там са изключително ниски. Основният поминък е туризмът през зимата, макар че местните власти се опитват да превърнат Лапландия в целогодишна дестинация с развита търговия, строителство и спа туризъм.

За първи път връзката с Дядо Коледа е направена през 1927 г. Тогава известният местен радиоводещ Маркус Раутио за първи път казва, че домът на Св. Никола, или Дядо Коледа се намира във Финландия и по-точно в Лапландия. Първоначално се е смятало, че Добрият старец живее в Корватунтури, малка планина в региона. На по-късен етап регионът на Рованиеми е провъзгласен като официален дом на Дядо Коледа. Градът е разположен точно до Полярния кръг и е административен, културен и туристически център с население около 35 000 души.

Площта на самата Лапландия е малко над 100 хиляди квадратни километра, като от тях сушата е 92 хиляди квадратни километра, 6300 квадратни километра са езера, а 1300 километра са покрити със солена морска вода. Почти цялата суша е покрита с борови гори.

Релефът на Лапландия е равнинен, на места леко хълмист. Под песъчливите хълмове според предание живеят земните духове. За различните хълмове съществува отделна дума във фински език. Ниските се казват тиева, малко по-високите - рова, още малко по-високите със смесен тип гора - ваара, най-високите, на чийто връх растат няколко иглолистни дървета или храсти - керо. Над всички тях и въпреки това не особено внушителна е планината, наричана тунтури.

Рекорд

Първите снежинки тук започват да падат още в края на август или началото на септември. Най-късно в началото на октомври всичко е покрито със сняг, който остава до средата на април. През 1997 г. е регистрирана най-дебела снежна покривка. Тогава Лапландия е била покрита със 190 см сняг и лед, което е немислимо за което и да е друго място в Северното полукълбо през този сезон. През лятото температурите се движат между пет и 10 градуса, като измерените екстремно високи стойности не надхвърлят 25 градуса.

Силно развит отрасъл в Лапландия е отглеждането на елени. Статистиката показва, че в Лапландия живеят повече елени отколкото хора. Те са полудомашни животни, което означава, че всеки елен си има собственик и е маркиран. От друга страна обаче, животните се скитат свободни. Във фермите се прибират само през най-студените зимни дни, когато не могат да намерят нищо за ядене в природата.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати