Новини Транспорт

US авиокомпания ще плати 140 млн. долара глоба заради отменени полети

  19.12.2023 15:10  
US авиокомпания ще плати 140 млн. долара глоба заради отменени полети

Министерството на транспорта на САЩ обяви, че американската авиокомпания "Саутуест еърлайнс" (Southwest Airlines) ще плати рекордна глоба в размер на 140 милиона долара заради срив в дейността й по време на празниците в края на миналата година, поради което милиони пътници останаха блокирани на летищата, предаде Си Ен Би Си и БТА. 

Американското министерство на транспорта съобщи, че глобата за "Саутуест еърлайнс" е 30 пъти по-голяма от която и да е санкция, която е наложило до момента за нарушения на правата на потребителите. 

Транспортните власти в САЩ са наредили на авиокомпанията да създаде фонд, от който да бъдат компенсирани пътници в бъдеще, ако допусне да се стигне до отмяна или до значително отлагане на полетите им. 

През декември 2022 г. на фона на тежки метеорологични условия в редица региони на САЩ "Саутуест еърлайнс" отменени 16 900 полета и около 2 милиона пътници се оказаха блокирани на различни летища. Това е струвало на авиокомпанията над 1 милиарда долара. Само за обезщетения и за възстановяване на суми за самолетни билети на пътници, чиито полети са били отменени, авиокомпанията е платила над 600 милиона долара, посочва Си Ен Би Си.