Анализи

Министър Динкова напусна Зелено движение и се готви за евродепутат

   
Министър Динкова напусна Зелено движение и се готви за евродепутат
Министър Динкова вече не е част от Зелено движение
  МТ

Министърът на туризма Зарица Динкова е напуснала ръководните органи на ПП „Зелено движение“ на 5 юни 2023 г. и е прекратила членството си в партията на 22 ноември 2023 г. Това съобщиха за TravelNews от централата на организацията. Динкова беше в Националния съвет на "Зелено движение", която е част от коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България“. „Към днешна дата нямаме позиция по снемане на доверието на министър Динкова“, подчертаха от „Зелено движение“. Организацията вече оттегли публично доверието си обаче от министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. ПП „Зелено движение“ не е номинирало кандидати за министри в кабинета „Денков", подчертаха от централата.

Същевременно в редиците на ПП се говори, че Зарица Динкова ще бъде в листата за евродепутати на партията. Мястото и е обещано от един от съпредседателите на партията - Кирил Петков, до когото била близка, и лично той я е предложил за министър на туризма, коментираха пред TravelNews депутати от управляващата коалиция. Зарица Динкова не пожела да коментира темата след изпратени въпроси до Министерството на туризма.

Туристическият бранш и до момента работи трудно с нея, като постоянно я критикува за липсата на комуникация. Медиите също трудно получават информация от министерството, което изцяло се затвори и не води прозрачна политика. Големите сдружения в туристическия бизнес още с номинацията на Динкова за министър реагираха остро на кандидатурата и поискаха нейното оттегляне. Секторът се надяваше на кандидатура, която да идва от бранша и да влезе бързо в ритъма на работа и решаването на задълбочаващите се проблеми, които продължават да висят вече с години. Бизнесът се надява министър Динкова да бъде сменена при ротацията през март догодина.

Зарица Динкова не е позната в туристическия бранш. Тя е магистър по дипломация и международни отношения от Университета "Комплутенсе" и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Тя беше заместник-министър на външните работи в двете служебни правителства през 2021 г. Преди това е била главен политически съветник в Европейския парламент към евродепутата Радан Кънев. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати