Новини Събития

Владислав Панев от ПП-ДБ предлага премахването на границата с Румъния

  20.12.2023 14:33  
Владислав Панев от ПП-ДБ предлага премахването на границата с Румъния

Депутатът Владислав Панев лансира идеята България да започне преговори с Румъния за двустранно премахване на границата между двете държави. Той счита, че това трябва да се случи още преди приемането на двете страни в Шенген, като изрази надежда това да се случи съвсем скоро. 

„Предимствата от такова действие са огромни. Търговският ни обмен с Румъния е 8 млрд. евро годишно. На второ място след Германия. Оттам идват и най-много туристи“, посочи още Панев в свой пост в социалната мрежа Facebook. И допълни:

„Премахването на КПП-тата ще увеличи значително пътниците и товарите и ще елиминира чакането на мостовете в Русе и Видин, на Дуранкулак, Дунав ще стане вътрешна река. Изключителен стимул за икономиката на най-северните части на България, които са и най-бедните. Особено на фона на рецесията при други наши основни партньори, включително при най-големия – Германия".

Над 1 млн. румънски туристи посещават България годишно, показват данните на Министерството на туризма. Най-много идват през лятото в курортите по Северното Черноморие. През зимата карат ски в Банско.