Новини Събития

Холограмен екскурозовод ще показва забележителностите в Долината на тракийските царе

   
Холограмен екскурозовод ще показва забележителностите в Долината на тракийските царе

Холограмен екскурзовод, който ще показва на туристи забележителностите в Долината на тракийските царе, е монтиран в културно-историческия комплекс "Светът на траките" в Казанлък. Това съобщават в официалния си сайт от общинската администрация. Той ще предоставя инструкции за всички атракции, които могат да бъдат посетени. Те ще бъдат на български, английски, немски и руски език, пише БТА.

Усилено текат и довършителните дейности по проекта, свързани с обзавеждане и монтиране на съоръжения както в основната сграда, така и в хотелската част на комплекса.

Проектът "Светът на траките" е насочен към осигуряване на достъп до тракийското културно наследство на обществеността от страната и чужбина, както и към предоставяне на възможности на посетителите на района да се потопят в бита на древните траки чрез изграждане на многофункционален туристически комплекс, който да изпълнява ролята на "портал" за посещение на цялата долина и древните гробници, разположени в нея. Комплексът ще разполага с тронна зала, макет на древния град "Севтополис", с шатра за организиране на различни събития, 3D виртуална реалност, изложби и други мероприятия и атракции, посочват от администрацията. На разположение на посетителите ще има и заведения и места за настаняване, както и магазин за сувенири, занаятчийски ателиета, конферентна зала, алеи за разходка и обособени места за отдих. "Светът на траките" ще предлага 64 паркоместа за автомобили и 4 за автобуси, както и специален паркинг за велосипеди.

Проектът "Светът на траките" се осъществява от Община Казанлък по програма "Региони в растеж" 2014 - 2020, а целта му е да се подобри достъпа до историческите артефакти в региона. Той включва възстановяване и опазване на паметник на културата Тракийска гробница и култов комплекс "Оструша" с категория "Национално" значение за бъдещите поколения, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, за да бъде осигурен и велосипеден достъп за посетители до тракийското културното наследство в Долината. Една от най-важните дейности в проекта е изграждането не едноименния туристически комплекс, който да бъде един портал към цялата долина, да обединява потенциала на всички тракийски гробници и да даде възможност те да бъдат видени от едно място. От Община Казанлък смятат, че създаването на този интегриран туристически продукт ще спомогне за развитието на конкурентоспособен и целогодишен туризъм в община Казанлък.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати