Анализи

Мерибел – френският ски чар

   
Мерибел – френският ски чар
Един от най-известните френски курорти предлага уникални писти
  Александър Върбанов, Мерибел

Мерибел (Méribel) – това е алпийски савойски чар и един от първите ски курорти, построени в района на Трите долини във Френски Алпи. На него ще отделим специално внимание за българските скиори, защото е любим на много хора и защото може да се похвали със своята история, гостоприемство и голямо разнообразие от хотели и хижи с чудесно обслужване. Курортът предлага фантастични ски съоръжения, с писти, достъпни за всички нива. Има дори няколко, които се провират през живописното селце - абсолютно спиращо дъха изживяване!

Красиви върхове се извисяват над Мерибел

Историята на Мерибел

започва през 1938 г. и е построен в стила на алпийските дървени хижи с красивата природа. Всяка част от него е история, а всяка сграда и събитие през последните 80 години са допринесли за красивия курорт днес. През 1992 г. Мерибел бе домакин на зимните Олимпийски игри, а през 2023 г. – на световното първенство по ски алпийски дисциплини заедно със съседния курорт Куршавел. Това е довело до модернизация на ски съоръженията и инфраструктурата. А от Олимпиадата наследството е олимпийският спортен център, в който днес все още се помещава ледена пързалка, голям плувен басейн и различни други съоръжения от боулинг до СПА услуги.

Ски курортът Мерибел дължи своето съществуване на британеца Питър Линдзи. В края на 30-те години на миналия век нарастващата политическа близост между Германия и Австрия довели до това, британските скиори да изоставят австрийските зимни курорти, така че Питър Линдзи решил да намери подходящо място във Франция, за да създаде нов ски курорт. Така той се спира на Мерибел. Смята се, че името произлиза от латинското „Mirare Bellum“, което означава „Точката, откъдето гледката е красива“

С помощта на легендарния френски скиор Емил Але, Линди намерил идеалното място - неразвита долина с подходяща надморска височина и перфектна ориентация. Запленен от района, през 1938 г. основава компания и започва да купува земя от местните фермери. За разлика от съседните курорти от Трите долини, построени с публични средства, Мерибел е създаден с частен капитал на британци и французи.

Модерни лифтове кръстосват курорта

Заобиколен от впечатляващи борови гори, Мерибел от една страна е модерен център за скиорите, а от друга е традиционен курорт, построен в стила на австрийските дървени хижи. Курортът предлага отлични възможности за почивка - луксозни хотели, вили, хижи и ваканционни селища с качествено обслужване. С над 600 километра писти, разкривайки гледка към величествения връх Валон, той е подходящ за всеки - от начинаещи до опитни скиори и сноубордисти.

Мерибел се

състои от пет части

на различна надморска височина. Les Allues Méribel /Алиес Мерибел/ е на 1200 м, с традиционната си планинска архитектура. Идеален, ако търсите тишина и спокойствие, автентичен планински курорт, култура, ски и дълги разходки. С кабинковия лифт Olympus можете бързо да стигнете до La Chaudanne и най-голямата ски зона в света.

Méribel village е на 1400 м с много хижи, параклис и магазини. Можете да стигнете до ски курорта и ски зоната Трите долини с гондола лифт. Предлага се и безплатен трансфер до Méribel Centre вечер.

Méribel Centre е на 1600 м и е сърцето на курорта. В него има туристически офис, кино, плувен басейн, уелнес център, магазини, барове, ресторанти, нощни клубове и др. От него започват началните и крайните точки на повечето писти, както и ски лифтовете, обслужващи долината Мерибел и Трите долини. Районът "La Chaudanne" и Олимпийският парк също се намират в Méribel Centre.

Altiport Méribel е на 1700 м и е тих курорт, заобиколен от природата, със спираща дъха панорамна гледка. Сгушен сред борове със своята дървена и каменна архитектура, той е рай на тишината, където може да се насладите на дълги разходки.

Méribel Mottaret е най-високо разположен – на 1850 м, в сърцето на долините Трите долини. Това е мястото, на което можете да се възползвате максимално от най-голямата ски зона в света и известния си снежен парк. Предлага модерно настаняване в хотели, с директен достъп до пистите. Ние отседнахме именно в тази част - в Hotel Le Mottaret, предлагащ красиви гледки, уют, вкусна храна в ресторанта и излизане на пистите.

Хотел Le Mottaret е до пистите

Като цяло в целия район на Мерибел има отлични възможности за почивка - луксозни хотели, множество трасета, качествено обслужване. На разположение на туристите са над 600 км писти, музей, кино, фигурна пързалка, боулинг, казино, СПА и фитнес центрове. В курорта има много ресторанти, барове, нощни заведения. За любителите на сноуборда и фриистайла в Мерибел има изграден фриистайл сноупарк Plattières. Той се простира върху 70 декара и е с дължина 1200 м. В него има трамплини за скокове, whoops, banks и 2 half-pipes. В близост до него се намира “пътят на учениците” (“le chemin des écoliers”) с дължина повече от 1000 м и с ширина надвишаваща 200 м. Неговите 4 трасета обединяват поредица от трамплини, rails и box. Той се допълва от червен cross с трудни завои и предизвикателни препятствия.

Писти има за малки и големи

В Мерибел е помислено и за тези, които искат да се научат да карат ски. Съществува специална карта (mini pass) с по-ниска цена, даваща достъп до 2 района със зелени и сини писти. И това изобщо не е целият списък на възможностите за забавление на открито в Мерибел. Може да практикувате ски ходене със снегоходки, конски шейни, моторни шейни, парапланер, ледена пързалка и стена за спортно катерене. Туристите, дошли в Мерибел, които обичат планината през зимата, но не са любители на спорта, могат да се насладят на СПА център и басейн. Вечерната програма също е разнообразна и подходяща за всеки вкус. В нея можете да включите шопинг, библиотека, кино, боулинг, както и многобройните дискотеки, над 80 ресторанта и барове за гарантирано запомнящо се преживяване, Специално внимание е отделено и на най-малките гости: дневна забавачка, детска градина "Les Piou Piou" и детегледачки.

Карта на ски зоната в Мерибел

Цените на ски картите

за зимен сезон 2023/24 в ски центъра на Мерибел са 75 евро на ден за възрастен и 60 евро за дете. Полудневната излиза съответно 67 евро, а за децата – 53.60 евро. По-изгодно е да си купите седмична карта. За 6 дни струва 375 евро за възрастен, а за децата – 300 евро. Картата за цялата зона в Мерибел ви осигурява свободното преминаване от долина в долина и писти на обща площ от 150 км. Но ако не ви стига ски центърът на Мерибел, може да се пускате в

Трите долини.

Това е втората по големина ски зона в света със своите 600 км свързани писти. На практика, можете цял ден да карате из нея, без да ви се наложи да сваляте ските от краката си. Капацитетът на 180-те ски лифта е 260 000 скиора/час, което ви гарантира, че няма да има досадно висене по опашки. Ски картата на ден за цялата ски зона Трите долини е 67.50 евро за възрастен, а за децата – 54 евро. Така може да стигнете от Мерибел до Куршавел или от другата страна на хълмовете - до Вал Торенс, Ле Менюир и др.

Именно разположението на Мерибел в сърцето на втората по големина ски зоната в света - Трите долини, може да е една от причините да изберете курорта за следващата ски ваканция. Това означава, че лесно можете да разгледате всички останали комплекси и да карате до тях. Мерибел е особено привлекателен и подходящ за скиори на средно ниво, които се чувстват удобно на сини писти. Разполага с фантастични писти от върха на ски зоната по целия път и обратно към курорта. По-голямата част от Мерибел е с вили, хижи и съвсем малко големи хотели. Това дава възможност за красиви гледки.

През последните няколко години курортът инвестира сериозно в инфраструктурата. Това гарантира, че през целия сезон има голяма снежна покривка и по-малко опашки пред лифтовете. Местоположението на долината осигурява ски каране, следвайки слънцето през целия ден. Мерибел разполага с добра гама от семейни ресторанти на пистите и в града. Повечето са на разумни цени и предлагат разнообразие от традиционни ястия в менютата си.

Ресторантите на пистите са уникални

Мерибел си заслужава да бъде посетен, защото носи френски чар! Това е идеалният курорт за бягство, нови преживявания и свобода. Дишайте чистия въздух на върховете, докато се любувате на изключителните панорамни гледки, карайки ви да изживеете най-добрите си ски преживявания!   Заобиколен от впечатляващи борови гори, Méribel се представя от една страна като модерен център за скиори, а от друга страна като един традиционен курорт благодарение на преобладаващата савойска архитектура, намираща своят израз в дървената облицовка на повечето вили.

Мирослав Иванов, Мерибел



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати