Анализи

Колко излиза Нова година в къща за гости

   
Колко излиза Нова година в къща за гости

Тази година търсенето на оферти за Коледа и Нова година е започнало още от края на месец август, като предпочитанията са насочени най-вече към къщите за гости близо до планинските ни курорти. "Преди 10-на години беше съвсем нормално българите да наемат къщи за празниците в последния момент – през ноември или декември.

Тогава все още цените не бяха толкова раздути спрямо останалото време на годината" – казва Велизар Гоцев от платформата за селски туризъм в България bgvakancia.com.

"А в момента от една страна къщите се наемат от по-рано, а от друга – цените, на които те се отдават са доста по-високи спрямо това, което се предлага през останалите месеци. Сега цената за самостоятелна къща, която се наема за ползване, без да има осигурени допълнителни екстри, като храна и т.н. от собствениците за новогодишните празници, се движи в диапазона между 70-85 лв. на човек. Това означава, че къща за 10 човека се предлага за около 800 лв. на вечер. Но има задължително условие – базата да се наеме за минимум три нощувки.", обясни той.

В България има около 4000 официално регистрирани къщи за гости. Според него по-изгодните оферти отдавна са разпродадени. Към края на ноември базата е била почти 100% резервирана за празниците. Предпочитат се къщи за гости, които не са твърде отдалечени от дома. "Примерно, жителите на София търсят най-вече къщи на 150-200 км. от града, защото не могат да предвидят каква ще бъде пътната обстановка при евентуални обилни снеговалежи през декември" – казва Велизар Гоцев.

Най-търсени са локации като Централен Балкан, Еленския Балкан и в района на ски курортите ни. По думите му напоследък започнаха да се популяризират села около различни язовири.

„Примерно около Шумен и Варна има село, което се казва Ловец. То се намира на брега на язовир Тича и в момента е много популярна дестинация. Същото важи и за село Аспарухово на язовир Цонево. Традиционен интерес има към етнографски села като Боженци, Арбанаси и т.н.. Но пък наблюдаваме все повече резервации за дестинации, като град Твърдица, например. Наоколо имаме потопена църква, пещери, манастири… Има и ски писта, която тази зима ще работи за първи път от 15 години. И това ще бъде много добра алтернатива на по-скъпите курорти, защото цените на празничните пакети в подобни дестинации са значително по ниски" – обяснява Велизар Гоцев.

Българинът е голям фен на спа почивките, затова разположението на къщата за гости до спа курорт или наличието на минерална вода наблизо е сериозен плюс при избора на празничния пакет.
 
Преобладават резервациите за Нова Година, защото Коледата се възприема като домашен, семеен празник. Но и тук тенденцията се променя.

"За Коледа много рядко собствениците завишават стандартните си цени – пояснява Велизар Гоцев. – Единственото, което поставят като изискване е минимален брой нощувки – поне 2 или 3. И вече имаме все повече случаи, при които сравнявайки цените на пакетите за Коледа и Нова Година, хората решават да си наемат къща за Коледа, а за Нова Година да си спестят по-високите разходи и да си останат у дома."



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати