Новини Събития

Кварталът на червените фенери в Амстердам вече има нова локация

   
Кварталът на червените фенери в Амстердам вече има нова локация

От забраната за круизни кораби, ограниченията за пушене на марихуана на обществени места, увеличаването на туристическия данък, и кампаниите "не се приближавай" и "поднови гледката си", Амстердам е твърдо решен да се превърне в по-приятно място за живеене за местните жители и по-малко привлекателно за туристите.

И се очертава още една доста драстична промяна. От месеци се говори за преместването на световноизвестния квартал на червените фенери в Амстердам от традиционното му място De Wallen в извънградски "Еротичен център" - и изглежда, че управата на града най-накрая е решила къде точно ще се намира той.

Според съобщението, направено преди два дни, предложеното място е булевард "Европа" - район в южната част на града. Кметът на Амстердам, Фемке Халсема, говори за промяна на района на червените фенери, откакто встъпи в длъжност през 2018 г., и има големи планове за тази нова сграда.

Там ще има пространство за амстердамци от LGBTQ+, както и зони за културни събития, свързани с еротиката, като феминистки лекции и уроци по тантрическа йога. Партерният етаж ще се състои от сексшопове, театри, барове и ресторанти, а двете кули с прозорци ще се превърнат в новия квартал на червените фенери, според Time. От 249-те лицензирани витрини за проституция в квартала на червените фенери 100 ще бъдат преместени.

Местоположението на новия еротичен център не е лишено от противоречия. Неотдавнашно проучване установи, че мнозинството от жителите на Амстердам са против преместването, а през лятото няколко физически лица и фирми, работещи в квартала на червените фенери, стартираха петиция срещу Еротичния център. Секс работничките също протестираха срещу преместването, като се позоваха на опасения относно преместването и безопасността. Семействата, живеещи в близост до предложеното ново място, също не са много въодушевени.

Плановете ще бъдат обсъдени от градския съвет през следващите месеци. Ако бъдат одобрени, центърът едва ли ще бъде построен и отворен за работа до 2031 г.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати