Анализи Новини Транспорт

Най-натоварените въздушни маршрути и летища през 2023 г.

   
Най-натоварените въздушни маршрути и летища през 2023 г.

Едночасовият полет между Сингапур и Куала Лумпур в Малайзия е и най-натовареният международен въздушен маршрут през 2023 г., което е индикация за мащабите на възстановяване на пътуванията в Азия след пандемията от COVID-19. Броят на местата по този маршрут скача с 50%, в сравнение с миналата година - до 4.9 милиона, сочат данни на водещата платформа за данни за въздушния трафик OAG. Същият маршрут заема третото място в класацията 2022 г. и е на втора позиция преди пандемията.

Вторият на най-натоварен маршрут през отиващата си година е Кайро (Египет) – Джеда (Саудитска Арабия) с 4.8 милиона места. Челната тройка се оформя от Хонконг – Тайпе (4.6 млн. места), който е най-натовареният маршрут през 2019 г.

В първите десет влизат още Сеул Инчон – Осака Кансай (4.2 млн. места), Сеул Инчон – Токио Нарита (4.5 млн. места), Дубай – Рияд (3.99 млн. места), Джакарта – Сингапур (3.9 млн. места), Ню Йорк – Лондон Хийтроу (3.88 млн. места), Банкок – Сингапур (3.5 млн. места) и Банкок – Сеул Инчон (3.4 млн. места).

САЩ може да се похвали само с един изходящ маршрут в тази класация, но отново доминира в ранглистата на най-натоварените летища в световен мащаб, която включва вътрешни и международни полети по капацитет на местата.

Летище Хартсфийлд-Джаксън отново е най-натовареното в света с 61 млн. места. Капацитетът в Атланта е нараснал с 12% на годишна база и е само с 3% под този от 2019 г.

Второто място е за Международното летище в Дубай с 57 млн. места, където капацитетът бележи ръст с 5%, в сравнение с 2019 г. Това е едноственото летище в челната петица, чийто капацитетът вече е над този от 2019 г.

Челната тройка се оформя от японското летище Ханеда в Токио с 52 млн. места. Четвъртата позиция е за лондонското Хийтроу с 49 млн. места, а Далсс/Форт Уърт заема петото място с 48 млн. места. Най-натовареният вътрешен маршрут през годината е между Чеджу и Сеул в Южна Корея с над 13 млн. места. Сапоро – Токио се нарежда на второто място с близо 12 млн., докато челната тройка завършва Фукуока – Токо с 11.2 млн. места.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати