Транспорт

Най-стресиращите летища за празниците тази година

   
Най-стресиращите летища за празниците тази година

Проучване на портала VisaGuide.World класира най-стресиращите летища в света към декември 2023 г. В проучването са анкетирани 1 642 пътници от 53 различни националности, които са осъществили поне две международни пътувания със самолет в рамките на 2023 г., допълва Euronews. Участниците са попитани кои аспекти на пътуването със самолет ги стресират най-много.

Оказа се, че това са големият брой пътници, големите летища, трудни за навигация поради размерите си, претъпканите летища, честотата на закъсненията на полетите и отдалечеността от центъра на града.

Въз основа на отговорите VisaGuide.World състави класация на летищата, използвайки пет фактора: общ брой пътници, размер на летището в квадратни метри, гъстота на пътниците на квадратен метър, дял на годишните закъснения и разстояние до центъра на града в километри.

Гетуик е летището с най-много стрес в света

Лондонското летище Гетуик, второто по големина в Обединеното кралство, е обявено за най-стресиращото летище в света.

Въпреки че броят на пътниците, които го използват, е под средния в сравнение с други летища, то има една от най-високите оценки за гъстота на пътниците.

Процентът на годишните му закъснения е вторият най-висок от първите десет, а разстоянието от центъра на града - 43 километра, е най-голямо.

Половината от десетте летища в света с най-голям стрес са в Европа

Летище Истанбул в Турция е на второ място.

То е най-натовареното в Европа с регистрирани 64 289 107 пътници през 2022 г., което го прави седмото най-натоварено в света.

Пътниците твърдят, че често срещат трудности при навигацията на летището поради огромния му размер - над 76 милиона квадратни метра. Третото място заема германското летище в Мюнхен. То регистрира по-малко от половината от посещаемостта на Истанбул през същата година - 31 642 738 пътници. Но размерът му е пет пъти по-малък от истанбулското.

Международното летище Денвър в САЩ е на четвърто място, а петата позиция се заема от друг британски хъб – Хийтроу с 61 614 508 пътници.

Шестото място е за международното летище в Лос Анджелис, следвано от международното в Рим-Фиумичино, международното Далас Форт Уърт, международното Джон Ф. Кенеди и международното О'Хеър.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати