Новини Транспорт

Италия и Словения се свързват с директен високоскоростен влак

  25.12.2023 13:14  
Италия и Словения се свързват с директен високоскоростен влак

Въпреки че делят обща граница, досега Италия и Словения не бяха свързани с директен влак. Трансграничното пътуване обаче ще бъде подобрено с нов директен високоскоростен влак между Венеция и Любляна или от живописните канали до калдъръмените улички.

Тази седмица италианският влаков оператор Trenitalia тества успешно въпросния маршрут. Планът е линията да бъде пусната в експлоатация през април 2024 г.

Връзка между Италия и Словения бе обсъждана и през 2021 г. – но между североизточния италиански град Триест и Любляна. Тя така и не се осъществи.

Тестът

Високоскоростният влак Frecciarossa е потеглил от Венеция, насочвайки се на север към Портогруаро, Монфалконе и Бивио Аурисина. Границата е премината на граничната гара Вила Опицина и пътуването е продължило до словенския град Сезана.

Извършени са всички нужни оперативни тестове на словенската железопътна мрежа при пристигането на влака в страната.

Любляна

Въпреки че е на по-малко от 70 км от италианската граница, столицата на Словения остава незабелязана от много пътници.

Прекрасно проходима и великолепно живописна, Любляна е и много достъпна.

На еднодневно разстояние са винопроизводителният регион Бърда, термалните минерални извори като Терме Добрна и атмосферният хотел Град Оточец - готически шедьовър от 13-ти век, разположен на островче в средата на плитката река Крка.

Междувременно любителите на природата могат да разгледат планинския национален парк Триглав и живописното езеро Блед.