Анализи Новини

Париж отново е лидер в класацията на най-добрите градове за туризъм

   
Париж отново е лидер в класацията на най-добрите градове за туризъм

Според годишния доклад на световната компания за пазарни проучвания Euromonitor International Париж отново е обявен за най-привлекателната градска туристическа дестинация в света.

Индексът "Топ 100 градски дестинации 2023", изготвен в партньорство с компанията за данни "Лайтхаус", разглежда водещи градове от цял свят и ги класира по критерии, включващи туризъм, устойчивост, икономически резултати и здраве и безопасност.

Европа е на първо място - седем от 10-те най-добри града и 63 държави са в топ 100. Единствените неевропейски градове в топ 10 са Дубай - № 2, Токио - № 4 и Ню Йорк - № 8.

Мадрид зае трето място, а Амстердам, Берлин и Рим бяха съответно под № 5, 6 и 7. Барселона и след това Лондон допълниха топ 10.

Азия се представи добре в топ 20, тъй като Сингапур (11), Сеул (14), Осака (16) и Хонконг (17) попаднаха в списъка.

Докладът приписва успеха на Европа на "бързата урбанизация и широкото разпространение на технологиите". Пътуващите вече искат високоскоростен интернет, гъвкави възможности за резервации и пространства за дистанционна работа. Euromonitor International заяви: "Подобряването на устойчивото развитие, транспортните мрежи и социалното въздействие са някои от основните цели, които градовете приемат днес, за да повишат конкурентоспособността си, да подобрят туристическото си предлагане и да осигурят безпроблемно пътуване на клиентите."

Токио влезе в топ 10 за първи път, което според доклада се дължи на подобрената туристическа инфраструктура, облекчаването на свързаните с Ковид-19 регулации и отслабената йена - която предлага на чуждестранните посетители отлично съотношение цена-качество.

Истанбул е имал най-много чуждестранни посетители през 2023 г.

В топ 100 имаше четири нови града, които могат да се похвалят с подобрени резултати в областта на туризма през тази година: Вашингтон - № 48, Монреал - № 68, Сантяго - № 88 и Вилнюс - № 92.

Международните пътувания продължават да се възстановяват, като се очаква броят на пътуванията да достигне 1,3 милиарда до края на 2023 г., което ще доведе до около 1,7 трилиона долара разходи за туризъм в световен мащаб.

Истанбул е начело на списъка с броя на пристигащите от чужбина през 2023 г., следван от Лондон и Дубай. Градовете с най-голям ръст на годишна база са Хонконг (2495%) и Банкок (142%), което се дължи на факта, че те са сред последните, които отново отварят врати след пандемията от Ковида-19.

Бурното нарастване на броя на посетителите обаче може да се окаже смесена благословия с отрицателно въздействие върху местните общности и околната среда.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати