Анализи Новини

24-те най-добри преживявания през 2024 г.

   
24-те най-добри преживявания през 2024 г.

Пригответе се да освободите календара си за следващата година, защото Time Out класира 24-те най-добри неща за правене в света през 2024 г. Списъкът е съставен от глобалния екип от редактори и сътрудници на изданието и е публикуван с призива: „Забравете да пестите пари, излизайте повече и правете повече неща“. И дори ако ръстът в цените ви кара да затягате кесията, в класацията има много безплатни и достъпни събития.

Daily Mail представя 10-те най-добри препоръки на Time Out - от най-високата дискотека в Европа до ретро влакове в Италия.

10. Музикален уикенд в Дъблин, Ирландия

На Borderline Festival в Дъблин ще се насладите на раждащи се музикални звезди в рамките на две нощи през февруари. „Тези начинаещи звезди – сред които Fat Dog, Spider и Lambrini Girls, ще дадат всичко от себе си на сцената на легендарния Workman's Club“, посочват от Time Out.

9. Обновени ретро влакове в Италия

Въздушното пътуване е към своя край, според Time Out, а пред 2024 г. с „пълна пара се отправяме към ерата на устойчивото и достъпно пътуване с влак.“

Италия дава своя принос за каузата с пускането на обновени ретро туристически влакове, управлявани от националния оператор на страната - Ferrovie dello Stato Italiane, под новата марка FS Treni Turistici Italiani.

Влаковете ще транспортират пътници от големите градове до селските райони и извън тях в някои наистина красиви ретро вагони. Първият от тях е спален влак от Рим до Доломитите, който тръгва този месец.

8. Фестивал на храната на остров Вестманнайяр, Исландия

На остров, скрит на архипелаг на южното крайбрежие и наречен Вестманнайяр (или Вестмански острови), „назрява нова гореща точка за кулинари“, според Time Out.

Фестивалът на морските дарове Matey „кани топ международни готвачи да поемат ресторантите в района за един уикенд, което води до сложна и изобретателна изискана кухня, използваща местни продукти“.

7. Вечеря в Simpson's in the Strand в Лондон, Великобритания

Simpson's in the Strand отваря врати за първи път през 1828 г. като шахматен клуб, обяснява Time Out. Той е любимо място на Артър Конан Дойл, Чарлз Дикенс „и много други мустакати мъже в костюми“. Този „бастион на лондонския лукс“ е затворен след пандемията.

Все пак „класическият лондонски ресторант - един от първите в Обединеното кралство, спечелил звезда Мишлен, ще отвори врати отново през 2024 г.“. И според човека, който ръководи реконструкцията му - ресторантьора Джереми Кинг, ще бъде напълно пренесен в 21-и век.

6. Олимпийските игри в Париж, Франция

„Ред е на френската столица да бъде домакин на най-великото спортно събитие в света – и можете да сте сигурни, че ще бъде страхотно шоу“, посочва Time Out.

Отидете в Париж за церемонията по откриването на Олимпиадата на 26 юли или изчакайте началото на параолимпийските игри на 28 август.

5. Круиз по колумбийската река, вдъхновила книгата „Любов по време на холера“

„Има над дузина големи круизни линии, опериращи по карибското крайбрежие на Колумбия, но нито една не пътува навътре по река Магдалена“, казва Time Out. Това ще се промени, когато AmaWaterways се отправи по колумбийската версия на река Мисисипи през ноември 2024 г.

Пътуването със седем нощувки „ви позволява да изживеете дивата природа и градовете в региона – от наблюдение на екзотични птици до плаващо селище – станало популярно от романа на Габриел Гарсия Маркес „Любов по време на холера“.

4. Мащабно дигитално изкуство в Токио, Япония

„Когато teamLab Borderless отвори врати в токийския квартал Odaiba през 2018 г., това предизвика фурор“, посочват от Time Out. „Светът никога не беше виждал дигитално изкуство в такъв мащаб преди.“

Тази инсталация затваря през 2022 г., но арт колективът е на път да отвори отново своя новаторски музей teamLab Borderless в центъра на Токио през февруари, обещавайки нови и невиждани досега дигитални инсталации, които правят своите световен дебют.

3. С кабинков лифт до най-високата дискотека в Европа в Лаутербрунен, Швейцария

„Може и преди да сте ходили до другия край на града за парти, но някога ходили ли сте до върха на планина?“ пита Time Out. Detour Discotheque, постигнала успех в отдалечените региони на Исландия и Шотландия, се пренася в швейцарските Алпи през 2024 г.

Detour Discotheque 2024 ще се проведе на три основни места в зашеметяващата долина Лаутербрунен през следващата година.

2. Огромен нов музей на хип хопа в Ню Йорк, САЩ

На второ място в класацията на Time Out е „очакваният с нетърпение хип-хоп музей“, който трябва да отвори врати в края на годината в Бронкс в Ню Йорк.

Той ще донесе „интерактивни експонати с артефакти, мултимедия, AI, VR и AR, за да потопи посетителите в раждането на хип-хопа и културното му влияние“.

Time Out добавя: „Нюйоркчани чакаха място, което да отбелязва и празнува жанра и многото му герои, и изглежда, че 2024 г. ще бъде годината, в която най-накрая ще го получат.“

1. Колоездачен маршрут през осем балкански страни

Trans Dinarica - нов колоездачески маршрут през Балканите, заема първото място в класацията на Time Out.

Той минава през национални паркове, криволичи покрай адриатическото крайбрежие и през гори и села, предлагащи обилна местна вечеря и добър нощен сън в края на всеки ден на каране.

„Фокусът на пътуването е върху демонстрирането на красотата на региона по устойчив начин, предлагайки цял набор от карти и препоръки за услуги по време на пътуването ви,“ посочват експертите.

Ето и преживяванията, завършващи топ 24 на Time Out:

11. Нов творчески анклав в бивша гимназия (Сингапур)

12. Investec Cape Town Art Fair (Южна Африка)

13. Парти на несъществуващото летище Tegel (Берлин, Германия)

14. Dream Circus в Luna Park (Сидни, Австралия)

15. Залцкамергут - европейската столица на културата през 2024 г. (Залцкамергут, Австрия)

16. Дом на Carlsberg, (Копенхаген, Дания)

17. 12-седмично кулинарно изживяване Gourmet Galle (Шри Ланка)

18. Светлинно шоу Montréal en Lumière (Монреал, Канада)

19. Прозрачен балон в Port Lympne Safari (Кент, Великобритания)

20. Круиз на тема Тейлър Суифт около Бахамите

21. Вековен номадски фестивал Nadaam (Монголия)

22. Повторно отваряне на музеите на изкуството CAM и MUDE (Лисабон, Португалия)

23. Пътуване с луксозен влак на Railbookers из Канада

24. Пазари Time Out в Порто и Барселона (Португалия/Испания)



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати